Política

Ucraïna i els seus aliats preparen una guerra llarga

Rússia ataca la ciutat d’Odessa, fins ara relativament il·lesa, i hi destrueix la pista d’aterratge

Lavrov acusa Occident d’“impedir l’alto el foc”, mentre els EUA entrenen ucraïnesos a Alemanya

La guerra pot durar mesos o fins i tot anys. Aquest és el marc amb què treballen tant Ucraïna com Occident. Les converses de les dues delegacions per trobar una sortida no militar estan estancades, mentre al front militar hi continuen arribant tones i tones d’armes a Ucraïna: fins a vint avions solament ahir, segons van anunciar els Estats Units. Les tropes russes continuen avançant lentament sobre el terreny, amb l’objectiu de controlar el sud del país. L’exèrcit ucraïnès va anunciar ahir que un atac amb míssils russos va destruir la pista de l’aeroport d’Odessa, una important ciutat portuària del mar Negre situada al sud-oest i que fins ara només havia estat atacada puntualment.

En una entrevista amb l’agència estatal xinesa de notícies, el ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, va afirmar que l’aixecament de les sancions imposades a Rússia són sobre la taula de negociacions, un aspecte que l’alt negociador ucraïnès, Mikhailo Podoliak, es va afanyar a negar. “En l’actualitat, les delegacions russa i ucraïnesa estan discutint diàriament per videoconferència un esborrany d’un possible tractat”, va dir Lavrov, sense donar gaires més detalls. Podoliak el va desqualificar tot dient que el rus no havia assistit ni a una sola de les últimes reunions. Lavrov també va acusar ahir els Estats Units i l’OTAN de “fer tot el possible per impedir” un alto el foc “en expressar públicament el seu suport al règim de Kíiv”. També en el front diplomàtic, el govern ucraïnès va oferir ahir públicament a la Xina ser-ne mitjancera. El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, va dir: “Estem estudiant actualment la possibilitat d’obtenir garanties de seguretat dels membres del Consell de Seguretat de l’ONU, inclosa la Xina i altres grans potències.”

Al front militar, Rússia està “enfortint” les seves posicions a Donestk i Lugansk amb l’objectiu de “mantenir el corredor terrestre amb Crimea”, annexionada pel Kremlin el 2014. “Les tropes russes augmenten gradualment la intensitat de l’ ofensiva en totes les direccions”, va matisar Ucraïna.

Un dels senyals més evidents que la guerra va per llarg el va donar el president dels Estats Units, Joe Biden, que dijous passat va demanar al Congrés nord-americà un paquet de 33.000 milions de dòlars d’ajut addicional per a Ucraïna. D’aquests, uns 20.000 són per a assistència militar per defensar-se de Rússia, davant la possibilitat d’una guerra llarga. Un alt càrrec de la Casa Blanca va dir que els diners haurien de ser suficients per nodrir el conflicte “cinc mesos més”. L’entrenament de soldats ucraïnesos en el maneig de noves armes ja ha començat per part dels Estats Units a les seves bases d’Alemanya. Ho va confirmar ahir el Pentàgon, que va detallar que reben “entrenament inicial d’artilleria”, formació en sistemes de radar i blindats. També n’entrena el Canadà. El president francès, Emmanuel Macron, va trucar ahir al president Zelenski per dir-li que els enviaria més suport militar i humanitari. Per a Rússia, qualsevol dipòsit d’armes és objectiu legítim: ahir va anunciar que havia destruït 389 blancs militars, dels quals 15 eren dipòsits de material militar.

LA XIFRA

389
objectius
militars va dir ahir Rússia que havia bombardejat durant la nit de divendres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona