Política

Els defensors dels drets humans, contra Pegasus

Entitats no governamentals promuen un manifest on es demana que es posi punt i final a la utilització del programa espia

Denuncien que el món es troba en “una fase creixent de vigilància”

L’us de la tecnologia espia Pegasus suposa una vulneració flagrant dels drets humans, i per aquest motiu una trentena d’organitzacions no governamentals que treballen en l’àmbit de la defensa de la ciutadania i els seus drets han signat un manifest on es demana que es deixi de fer servir aquest software invasor.

La iniciativa es va presentar ahir al matí a Barcelona amb la presència d’Anaïs Franquesa, del col·lectiu Iridia, Luca Gervasoni, de la Fede.cat, Robert Sabata, d’Advocats Europeus Demòcrates i Cecilia de Arnas, de l’Organització mundial contra la tortura i que va intervenir des de Brusel·les.

El document ha estat signat per trenta-tres organitzacions de Catalunya, altres punts de l’estat i l’estranger que consideren que el programa, implementat pel grup israelià NSO, vulnera el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions, amenaça la llibertat d’expressió i d’informació perquè també ha espiat periodistes, i atempta igualment contra el secret professional i el dret de defensa perquè s’han espiat advocats, en aquest cas advocats que defensen líders polítics del moviment independentista.

Des del col·lectiu Iridia, Anaïs Franquesa va denunciar que el cas d’espionatge del moviment independentista és “el més important” conegut a Europa i va lamentar que la lleig que ordena el funcionament del CNI no permeti conèixer els detalls de la investigació que, en base a aquesta norma, ha d’haver estat autoritzada per un jutge del Tribunal Suprem. La reforma d’aquesta llei és, a criteri de Franques, el primer que cal reformar per acabar amb la ambigüitat. “És evident que la llei del CNI incompleix els stàndars internacional”, assegura Franquesa.

Des de La Fede.cat, que agrupa les ONG del país, el seu president, Luca Gervasoni, va voler oferir una mirada més àmplia, més enllà del fet català, per assegurar que el món es troba en “una fase creixent de vigilància” i va xifrar en 45 els països on hi ha constància que s’hagi fet espionatge amb Pegasus.

Gervasoni va definir l’espionatge telefònic com una “gravíssima vulneració dels drets humans” i var reclamar el cessament immediat d’aquestes pràctiques. “Pere Aragonès i Pedro Sánchez haurien des sortir i comprometre’s tots dos que no faran servir el Pegasus”, va dir Franquesa.

Des del món del dret, Robert Sabata va advertir que amb la utilització de Pegasus es fa un tipus d’investigació prospectiva, on no s’investiga res en concret, amb una sospita prèvia de delicte, sinó que s’escolta a veure què hi ha i quin us penal se’n pot fer.

L’objectiu dels signants del manifest es portar-lo a les altes instàncies internacionals, ja sigui el Parlament Europeu o les Nacions Unides.

En l’àmbit estatal es demana la creació d’una comissió d’investigació al Congrés de Diputats que impulsi la reforma legals necessàries que impedeixin nous casos com el conegut ara..

LES XIFERS

45
Països
tenen constància que hi ha hagut us de la tecnologia Pegasus per espiar els telèfons dels ciutadans.
33
Entitats de Catalunaya, Esuskadi, Espanya i altres països signen el manifest que vol posar fi a l’espionatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES