Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Els primers evacuats d’Azovstal arriben a Zaporíjia

L’ONU confirma que només han pogut treure 159 persones de Mariúpol

Ucraïna veu reeixida la primera part del desallotjament de la planta siderúrgica

Els primers civils evacuats de la planta siderúrgica d’Azovstal, a Mariúpol, han arribat aquest dimarts a Zaporíjia, situada a uns dos-cents quilòmetres de la ciutat portuària assetjada per Rússia.

Els autocars amb poc més d’un centenar de refugiats han arribat escortats per L’Organització de les Nacions Unides (ONU) i la Creu Roja després d’una de les operacions d’evacuació més delicades del conflicte, amb una sortida difícil i un viatge més llarg que el previst.

Al comboi que ha arribat avui a Zaporíjia hi viatjaven dones, nens i ancians que han passat gairebé dos mesos amagats a la siderúrgica al costat dels últims soldats ucraïnesos que resisteixen a la ciutat, entre els quals el regiment Azov.

Nacions Unides va confirmar diumenge l’evacuació d’un primer grup d’uns cent civils d’Azovstal, que va començar divendres. Per tirar endavant l’operació ha estat imprescindible l’acord entre Rússia i Ucraïna amb la mediació de l’ONU, el secretari general de la qual, António Guterres, va visitar la setmana passada els dos països.

L’ONU ha confirmat que només 101 persones, inclosos nens i gent gran, han pogut ser evacuades de la siderúrgica, a més de 58 civils que es trobaven al districte de Manhush, als afores de Mariúpol, la majoria de les quals han pogut ser traslladades cap a una zona segura a Zaporíjia.

“Hem acompanyat 127 persones a Zaporíjia, a uns 230 quilòmetres al nord-oest de Mariúpol, on reben atenció, inclosa atenció sanitària i psicològica. Alguns dels evacuats han decidit no anar fins a Zaporíjia amb el comboi”, ha dit el representant de l’ONU a Ucraïna, Osnat Lubrani.


Operació reeixida
La vice-primera ministra d’Ucraïna, Irina Verestxuk, ha anunciat aquest dimecres el final amb èxit de la “primera part” de l’operació per rescatar els civils d’Azovstal.

En declaracions als mitjans al centre de recepció de refugiats de Zaporíjia abans de l’arribada del comboi, Verestxuk ha denunciat que no s’ha pogut completar el desallotjament de la fàbrica per culpa dels bombardejos russos. “No han deixat sortir cap als autobusos molts civils”, ha lamentat.

Segons ella, encara queden civils i ferits a la siderúrgica que Rússia vol canviar per soldats, un intercanvi de militars per civils que Kíiv no pensa consentir.

Malgrat tot, ha celebrat que “la primera part de l’operació ha estat reeixida” gràcies a l’acord entre Ucraïna, l’ONU i la Creu Roja. “Aquesta gent està viva, vindran aviat i seran entre nosaltres”, ha destacat.

Verestxuk ha assegurat que Ucraïna té un pla per continuar l’evacuació a la ciutat de Mariúpol on, segons ella, “encara queden milers de persones esperant una evacuació” i que no tenen aigua, llum ni connexió a Internet. “Estan a l’espera d’un corredor humanitari”, ha assenyalat.

“Ens agradaria rescatar a tothom que vulgui sortir de Mariúpol, que vulgui ser lliure i venir aquí”, ha reblat.

Guterres, satisfet per l’evacuació de civils d’Azovstal

Efe

El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha celebrat aquest dimarts l’evacuació de més de 100 civils de la fàbrica d’Azovstal, a Mariúpol, on centenes de persones hi estan amagades des de fa dos mesos al costat dels últims soldats ucraïnesos que resisteixen a la ciutat assetjada.

“Em complau que més de 100 civils hagin estat evacuats amb èxit de la planta siderúrgica d’Azovstal  Mariúpol, en una operació coordinada amb èxit per les Nacions Unides i el Comitè Internacional de la Creu Roja”, ha declarat Guterres a Maiduguri, al nord-est de Nigèria, on es troba per a avaluar la situació humanitària resultant de la crisi provocada pel grup gihadista Boko Haram.

“Espero que la coordinació continuada amb Kíiv i Moscou doni lloc a més pauses humanitàries que permetin als civils passar amb seguretat lluny dels combats i que l’ajuda arribi a la gent on les necessitats són majors”, ha afegit el màxim responsable de Nacions Unides, que ha mediat entre Rússia i Ucraïna per fer possible aquesta operació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona