Política

‘Catalangate’

Manos Limpias denuncia Rufián a la fiscalia per presumpte revelació de secrets

El col·lectiu de funcionaris ultradretà acusa el republicà de donar als mitjans alguns detalls de la comissió de secrets oficials

Insta el ministeri públic a obtenir l’acta de la comissió per comprovar si hi apareixen manifestacions similars a les que va verbalitzar el diputat

El col·lectiu de funcionaris Manos Limpias ha denunciat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la fiscalia del Tribunal Suprem (TS) espanyol per un possible delicte de “revelació de secrets” per les seves declaracions als mitjans després d’assistir divendres a la comissió de secrets oficials de la cambra baixa espanyola.

L’escrit interposat pel líder del pseudosindicat ultradretà, Miguel Bernad, acusa el diputat republicà d’haver revelat part del contingut de la sessió, en la que va comparèixer la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, per informar als grups del Congrés dels seguiments i escoltes realitzats pel servei secret espanyol amb el programari espia Pegasus, en el que ja s’ha anomenat el Catalangate.

Els diputats que participen en l’oficialment anomenada comissió de control dels crèdits destinats a despeses reservades tenen el deure de guardar secret sobre el que s’hi diu amb el risc de vulnerar l’article 598 del Codi Penal, que castiga la revelació de secrets i informacions relatives a la Defensa Nacional amb penes que poden ser fins i tot de presó d’un a tres anys.

En aquest sentit, Manos Limpias assenyala que, després de participar a la comissió, Rufián va explicar “a TV3, i a altres mitjans, amb molt àmplia repercussió mediàtica” que “les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Margarita Robles, tenien dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat de l’Estat”.

És per això que l’entitat insta la fiscalia de la Sala Segona del Suprem a investigar si el diputat d’ERC ha comès un delicte de revelació de secrets per part d’autoritats o funcionaris públics tipificat a l’article 417 del Codi Penal, si bé no esmenta l’article 598.

La denúncia ressalta que després de copsar “l’enrenou aixecat per aquestes manifestacions”, Rufián va al·legar en un missatge a les xarxes socials que allò que havia declarat “era una interpretació seva”. Segons Manos Limpias, aquest argument és una “coartada” per “desmarcar-se de la revelació que va fer vulnerant, davant els mitjans, el secret professional”.

A més, el col·lectiu demana que la fiscalia declari secretes les actuacions i reclami a la secretari de la comissió de secrets oficials, “exclusivament” la part de l’acta on la directora del CNI “presumptament es manifesta en termes similars als que va efectuar el denunciat”. Manos Limpias argumenta que si no s’obté aquesta part de l’acte, “el delicte podria quedar impune”.exteriors

Alsina ofereix al govern portuguès afegir-se al lobby europeu Regions for EU Recovery

Barcelona
ONU

L’ONU acusa el Marroc i Espanya de fer un “ús excessiu de la força” a Melilla

Nacions Unides
estats units

Trump i el seu equip sabien que hi havia risc de violència durant l’assalt al Capitoli

Washington

Turquia aixeca el veto a l’ingrés a l’OTAN de Finlàndia i Suècia

madrid
societat

Més mesures per prevenir l’assetjament sexual en el transport

Barcelona
territori

Puigneró garanteix unitat del govern sobre la B-40 i exigeix recursos a l'Estat

Barcelona
Escòcia

Johnson respon a Sturgeon que no és el moment de parlar d’un referèndum

Londres

Fiscalia investigarà si Villarejo va espiar Jaume Giró per ordre de Sánchez-Camacho

barcelona
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Un 46% dels ucraïnesos desplaçats ja ha tornat al seu lloc d’origen, segons dades de l’ONU

Brussel·les