Política

Bàscara trenca fronteres

Activistes declaren el municipi empordanès “territori alliberat” de l’Estat espanyol

Les jornades barregen actes de protesta, música, teatre i xerrades i són el tret de sortida de més actes arreu de Catalunya per reivindicar la independència

Activistes de Desobediència Civil van proclamar ahir Bàscara “territori alliberat” durant unes jornades independentistes que pretenen ser el tret de sortida d’un conjunt d’actes arreu de Catalunya amb els quals tornar a reivindicar la independència del país i posar-la en el centre de l’activitat política. Teatre, xerrades, dinar popular, música i un tall de trànsit a l’N-2, que creua el municipi, van posar el focus en una protesta que continua avui amb un campionat de bitlles i de botifarra i una xerrada sobre el debat constituent.

Els actes van començar a primera hora del matí amb una cercavila que va acabar davant de l’ajuntament. Els activistes van accedir al balcó de l’ajuntament, des d’on van proclamar “l’alliberament” de Bàscara de l’Estat espanyol. Seguidament els actors Manel Barceló, amb la representació de La trigressa, i Enric Majó, amb una lectura de poemes, van conduir les jornades fins al dinar popular del migdia, que va tancar el també actor Toni Albà. I en un escenari avesat als talls de trànsit a l’N-2 ahir també se’n va produir un que es va allargar una hora sense que hi hagués incidents. Les jornades van continuar amb una xerrada sobre sobirania territorial a càrrec dels periodistes Jordi Panyella, Quico Sallés i Albert Salamé.

La implicació de l’Ajuntament en les jornades es va limitar a la cessió de la pista esportiva per poder fer els concerts i les xerrades, i, tot i que l’administració s’ha mantingut al marge de l’organització dels actes, l’alcalde Narcís Saurina (ERC), en declaracions al diari, es va manifestar totalment favorable a aquest tipus d’esdeveniments, que, malgrat ser simbòlics, poden fer possible o com a mínim visualitzar que “el poble està per damunt de les institucions”. Saurina és molt crític amb l’abans i després de la declaració d’independència fallida de l’octubre del 2017. “Els polítics ens van deixar tirats i dos anys de pandèmia ho mata tot, per això aquest acte és una manera de tornar a engegar i reivindicar el que els polítics i els nostres dirigents no van fer”, va afirmar. Desobediència Civil va sol·licitar portar aquestes jornades a Bàscara després que altres municipis es neguessin a fer-ho a darrera hora. Saurina va assegurar que no l’espanta la repressió que s’està exercint des de l’Estat sobre els independentistes: “No he fet res per tenir por.” “Si els representants no podem donar la cara, no podrem demanar res a la gent”, va afegir-hi. De moment, Bàscara, un municipi de 1.000 habitants, va fer ahir efectiu, de manera simbòlica, el control del seu territori i ara s’espera que d’altres s’hi vagin afegint al llarg de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona