Política

israel

Fracassa la qüestió de confiança de l’oposició contra el govern israelià

La deserció d’una diputada del partit de Naftali Benet, l’actual primer ministre, ha fet perdre la majoria de govern per un sol escó

L’oposició israeliana liderada per l’ex primer ministre Benjamí Netanyahu ha perdut aquest dilluns la votació d’una qüestió de confiança que havia presentat davant el Parlament israelià per a tombar la coalició governamental de Naftali Benet, en crisi després de perdre la majoria parlamentària i amb greus discrepàncies internes.

El partit dretà Likud de Netanyahu i Shas i Judaisme Unit de la Torà –formacions ultraortodoxes i sòcies del líder opositor– van presentar dues mocions que van fracassar al no aconseguir el suport d’una majoria mínima de 61 diputats en una Cambra de 120 escons.

Amb això, l’àmplia coalició de govern encapçalada per l’actual primer ministre, Naftali Benet, aconsegueix capejar una primera mesura en contra seva després de reprendre’s avui l’activitat parlamentària després d’un llarg recés de gairebé dos mesos.

La qüestió de confiança tenia un pes més aviat simbòlic i poques implicacions pràctiques, ja que més enllà de guanyar la votació, l’oposició hauria hagut de presentar per llei una proposta de govern alternatiu per a materialitzar la moció –la qual cosa era inexistent–.

L’executiu de Benet, en el poder des de fa menys d’un any, està en la corda fluixa després que una diputada retirés el seu suport a la coalició l’abril passat, deixant-la amb només 60 escons i fent-li perdre l’estreta majoria que va mantenir fins llavors.

Idit Silman, la parlamentària que va desertar a l’abril, era membre del partit ultranacionalista Yamina del mateix Benet, i es considera que darrere de la seva retirada de suport al govern va estar Netanyahu, qui maniobra per a tornar al poder després d’haver estat desbancat l’any passat després de 12 anys consecutius com a primer ministre.

A això es va sumar una altra escalada de tensió en el conflicte palestí-israelià des de finals de març, que s’ha saldat amb 18 israelians morts en sis atacs comesos per àrabs-israelians i palestins.

Aquesta situació, a la qual es van sumar enfrontaments violents a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, va crear més inestabilitat i va enarborar als sectors més radicals de l’arc polític.

En aquest sentit, el partit àrab islamista Raam, que aporta a la coalició quatre diputats, va anunciar fa tres setmanes que “congelava” la seva participació en el govern pressionat pel seu electorat, arran dels xocs violents a l’esplanada. La formació no ha canviat encara aquesta postura, i en línia amb ella, ha estat absent avui en la votació de la qüestió de confiança.

No obstant això, el seu líder, Mansur Abbas, estaria disposat a buscar acords per a mantenir a flotació la coalició, que ara com ara sobreviu, però està subjecta a cada vegada més inestabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia