Política

Johnson recupera el discurs del ‘Brexit’ per agafar aire

Retorna als compromisos electorals del 2019 després de la desfeta a les locals

Promet pal·liar la situació a Irlanda del Nord i abandona la llei per amnistiar els britànics processats pels crims a la regió

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va intentar agafar de nou impuls ahir en la presentació dels plans de govern per a la propera sessió parlamentària, en el tradicional discurs de la reina. Va recuperar les seves promeses electorals del 2019 de fer front a les desigualtats regionals entre el nord i el sud del país i també el discurs del Brexit. Johnson es troba en un moment crític després de la desfeta electoral de dijous passat a les locals britàniques, interpretada com un vot de càstig per les festes il·legals a Downing Street i per l’alt cost de la vida, que està asfixiant moltes famílies. I després que els nacionalistes irlandesos guanyessin per primer cop les eleccions nord-irlandeses, una de les principals conseqüències del Brexit. “La prioritat del govern de Sa Majestat és fer créixer i enfortir l’economia i ajudar a alleujar el cost de la vida per a les famílies”, va dir el príncep Carles, llegint el text que li havia escrit el primer ministre. Per primer cop des del 1963 el discurs no va ser llegit per la reina, de 96 anys, per “problemes de mobilitat episòdics”.

El discurs de la reina contenia 38 projectes de llei, entre els quals figuren arranjaments per pal·liar la situació a Irlanda del Nord com ara el protocol del Brexit a la frontera nord-irlandesa que amenaça amb la reunificació d’Irlanda. El govern irlandès es va alegrar que finalment no inclogués el paquet legislatiu per amnistiar els soldats britànics processats per crims comesos durant conflicte armat a la regió entre el 1968 i el 1998, una mesura que havia provocat una gran controvèrsia entre els familiars de les víctimes. S’interpreta com una conseqüència de la victòria republicana en els comicis nord-irlandesos.

També hi figuren un projecte de llei sobre la nova estratègia energètica del govern, que inclou la construcció de més centrals nuclears; una declaració de drets britànica per substituir la llei de drets humans; una nova legislació que faciliti la detenció dels aliats de Putin que blanquegen diners al Regne Unit, i una altra per privatitzar la televisió estatal Channel 4, entre d’altres.

Després de la lectura del discurs a la cambra alta, va començar un debat a la cambra baixa, als Comuns, que durarà cinc dies. El primer ministre va dir que era hora d’oblidar-se dels escàndols dels últims mesos per centrar-se en els problemes que realment preocupen la gent i que són l’alt cost dels aliments i de l’energia i les desigualtats socials.

“Finances sostenibles”

“Tot i que hem de mantenir les nostres finances públiques sobre una base sostenible i no podem protegir tots els ciutadans de les conseqüències dels esdeveniments mundials, allà on puguem ajudar ho farem”, va dir Johnson. “[Aquest govern] està massa desconnectat per afrontar els reptes del moment i massa cansat per aprofitar les oportunitats del futur. El seu temps ha passat”, va replicar Sir Keir Starmer, líder de l’oposició laborista.

LES FRASES

No podem protegir del tot els ciutadans de les conseqüències dels fets mundials
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE
[El govern] està massa desconnectat per afrontar els reptes del moment, el seu temps ha passat
Keir Starmer
LÍDER DE L’OPOSICIÓ LABORISTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona