Política

Moscou fa els primers passos per imposar el rus a Ucraïna

Els secessionistes prorussos canvien els rètols en ucraïnès per senyals en llengua russa a les ciutats que conquereixen

Molts ciutadans russòfons canvien a l’idioma oficial del seu país en senyal de rebuig a la invasió

La invasió russa d’Ucraïna ha comportat ja les primeres conseqüències per a la llengua ucraïnesa, un dels principals motius que va esgrimir el president rus, Vladímir Putin, per justificar la guerra contra el país veí. Segons informen diversos mitjans locals, les autoritats secessionistes de localitats ucraïneses conquerides pels russos han ordenat la retirada dels rètols en ucraïnès i anglès de ciutats com ara Mariúpol, que han estat reemplaçats per rètols en rus.

Els responsables secessionistes s’han afanyat a penjar a les xarxes socials les fotos amb els operaris duent a terme el canvi de retolació per presentar-ho com un símbol de la victòria de Rússia. Així ho va manifestar el cap de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, Denís Puixilin, que va remarcar que la gent dels pobles “alliberats” volia veure proves que “Rússia ha tornat aquí”.

La suposada persecució de la llengua russa a Ucraïna és una de les principals dèries de Putin. El president rus va esgrimir la defensa de la llengua russa a Ucraïna com un dels principals arguments per a la invasió d’aquest país, juntament amb la “desnazificació” del govern de Kíiv. L’argument no és nou. El cap del Kremlin també va invocar la necessitat de protegir els russòfons per justificar l’annexió de Crimea el 2014.

Rússia ha menystingut durant segles la llengua ucraïnesa. L’imperi rus va prohibir al segle XIX les publicacions en ucraïnès en un intent d’assimilar els ucraïnesos a la nació russa. Més endavant, després d’un període en què la Unió Soviètica acceptava les diferents llengües dels territoris de l’URSS per al seu projecte comunista, Ióssif Stalin va decidir donar, als anys trenta del segle passat, un impuls a la llengua i cultura russes en detriment de la ucraïnesa per frenar un augment potencial del nacionalisme ucraïnès.

Des de la independència de l’URSS, les autoritats ucraïneses han fet passos per normalitzar una llengua que, fins fa poc, era considerada de segona, l’idioma de la gent de pagès. Kíiv ha pres una sèrie de mesures per potenciar l’ucraïnès en els mitjans audiovisuals i en la cultura, que han provocat la indignació de Moscou.

La invasió d’Ucraïna com a mètode per protegir la població que té el rus com a llengua materna, però, no està sortint com devia preveure el Kremlin. Molts ucraïnesos de llengua materna russa –com el mateix president, Volodímir Zelenski– expliquen aquests dies que han adoptat l’ucraïnès com a llengua d’ús habitual en lloc del rus com a mostra de rebuig a la invasió.

“Des dels dies previs a la invasió, molta gent de parla russa va canviar a l’ucraïnès en les converses als bars i a altres llocs públics per mostrar suport al seu país”, va explicar la periodista ucraïnesa Olga Tokariuk. “No hi ha un conflicte lingüístic com vol fer creure la propaganda russa. La llengua no ha estat mai un problema”, hi va afegir.

LA XIFRA

68%
dels ciutadans
d’Ucraïna tenen l’ucraïnès com a primera llengua i un 22%, el rus.

L’interès per l’idioma es dispara

La guerra d’Ucraïna ha disparat les darreres setmanes l’interès arreu del món per aprendre l’ucraïnès. L’aplicació per aprendre idiomes Duolingo, la més popular del món, va informar fa uns dies que el nombre d’estudiants d’ucraïnès d’arreu del món s’ha disparat un 577%, un augment que encara és molt més gran a Polònia, que ja ha acollit més de 2 milions de refugiats ucraïnesos des que va començar la guerra. En aquest país, l’increment ha estat del 2.677%. Els responsables de Duolingo van anunciar que els beneficis que obtinguin dels aprenents d’ucraïnès es destinaran íntegrament a ajuts per als refugiats.

L’interès per la llengua ucraïnesa també ha crescut exponencialment a Ucraïna, on, segons la darrera enquesta nacional, el 68% dels ciutadans del país tenen l’ucraïnès com a primera llengua, un percentatge que baixa fins al 22% per als parlants nadius de rus. Molts russòfons han fet esforços els darrers mesos per aprendre i millorar l’ucraïnès. Un exemple és el club de conversa en línia que es va obrir a finals de març, que va registrar prop de mil inscripcions en tres dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona