Política

L’ONU investigarà els crims de Rússia contra la població

La resolució del Consell de Drets Humans s’aprova per àmplia majoria

Bachelet denuncia execucions massives

El Consell de Drets Humans de l’ONU va aprovar ahir, per una aclaparadora majoria (33 vots a favor i dos en contra), una resolució que demana a una comissió investigadora que investigui els crims contra civils en zones d’Ucraïna que van estar sota control rus. Fins i tot aliats de Rússia, com ara Cuba i Veneçuela, es van abstenir en la votació.

En la resolució aprovada a iniciativa de la mateixa Ucraïna, es demana a una comissió internacional d’investigació que estableixi el que ha passat en aquestes àrees de la capital, així com a les regions de Txerníhiv, Khàrkiv i Sumi, i que s’examinin les proves sobre violència sexual que han sorgit. El mateix Consell va crear aquesta comissió investigadora a principis de març i aquesta setmana els seus tres membres han mantingut les primeres trobades a Ginebra per organitzar la feina. La idea d’aquest grup és recollir proves i establir responsabilitats perquè els autors, tant físics com intel·lectuals de les exaccions, siguin jutjats per un tribunal competent quan arribi l’hora.

La resolució demana a Rússia que permeti que les organitzacions humanitàries tinguin accés immediat i sense restriccions a les persones que han estat transferides contra la seva voluntat d’Ucraïna a Rússia o a regions de l’est del país que ja no estan sota el control de Kíiv sinó de grups secessionistes.

Hores abans de la votació, l’alta comissionada del Consell de Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet va denunciar assassinats extrajudicials a gran escala contra civils i va dir que únicament a la regió de Kíiv ja han aparegut més de mil cadàvers.

La Xina i Eritrea van ser els únics països que van votar en contra de la resolució que aborda aquestes qüestions, la qual cosa suposa un gir en la política de Pequín, que en l’anterior debat sobre Ucraïna s’havia abstingut a l’hora de la votació. La delegació xinesa va justificar la seva posició amb l’argument que la resolució “afegeix més llenya al foc” i no afavoreix “ni el diàleg ni la negociació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona