Política

conflicte bèl·lic a l’est d’ucraïna

Rússia es retira de Khàrkiv

És la segona ciutat del país i està situada prop del Donbass

Podria suposar un enorme revés per les aspiracions del Kremlin

L’exèrcit rus està retirant tropes de la ciutat de Khàrkiv, la segona urbs més gran d’Ucraïna, sobre la qual havia intensificat els seus bombardejos els últims dies, assegura avui el diari The New York Times. El rotatiu, que cita fonts oficials ucraïneses i dels aliats occidentals, assegura que els russos han perdut terreny en aquesta regió veïna al Donbass, on hi ha les autoproclamades repúbliques de Donestk i Lugansk, totes dues reconegudes per Moscou.

Precisament, l’exèrcit rus pretén controlar Khàrkiv per poder assegurar-se l’èxit de l’ofensiva que ha llançat sobre aquestes dues regions prorruses. Si es confirma aquesta situació seria un dels “els revessos més grans patits per Rússia des de la seva retirada de Kíev el mes passat”, destaca el diari.

Les autoritats ucraïneses creuen que el Kremlin probablement redirigirà les tropes ara cap al sud-est, on es diu que està reforçant les seves forces a Izium, una ciutat que va conquerir el mes passat.

Izium, al sud-est de Khàrkiv, s’ha convertit en un centre d’operacions crucial per a Rússia que, pel que sembla, està aconseguint avenços a la regió oriental del Donbass on la lluita ha estat implacable i les seves forces reben l’ajut de grups paramilitars prorussos.

  • 23:34

    Estats Units rellevarà 10.500 soldats a Europa els propers mesos


    El Pentàgon durà a terme en els propers mesos el relleu de 10.500 soldats desplegats a Europa. L’operació no afectarà el total de tropes nord-americanes al continent, que ascendeixen a uns 100.000 efectius.

    El portaveu de Defensa, John Kirby, ha anunciat en una roda de premsa que el titular del departament, Lloyd Austin, ja ha donat l’ordre perquè es faci aquest relleu.

    “Aquests no són moviments permanents, estan dissenyats per respondre a l’ambient de seguretat actual i, a més, aquestes forces no aniran a lluitar Ucraïna”, ha deixat clar el portaveu del Pentàgon.

    Des d’abans de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el passat 24 de febrer, Washington ha enviat reforços de personal militar a països aliats del flanc est de l’OTAN per contrarestar l’amenaça de Moscou.

    El mateix dia de l’inici de la invasió, el president nord-americà, Joe Biden, va ordenar l’enviament de 7.000 militars a Alemanya, que es van sumar als 6.800 anunciats les setmanes prèvies i que van ser desplegats temporalment en aquest mateix país, Polònia i Romania.

    Actualment, els EUA tenen al continent europeu uns 100.000 soldats en missions permanents i rotatòries, al xifra més gran en gairebé dues dècades, davant els 80.000 que tenia al mes de gener passat, abans de la invasió d’Ucraïna.

  • 21:37

    El secretari de defensa dels EUA demana al seu homòleg rus un “alto el foc immediat” a Ucraïna


    El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, ha demanat aquest divendres al seu homòleg rus, el ministre de Serguei Xoigú, un "alto el foc immediat" a Ucraïna.

    La petició ha sorgit durant la primera conversa entre les dues potències des de que l'exèrcit rus va envair Ucraïna el passat 24 de febrer, segons ha subratllat el Pentàgon. El secretari de premsa del Pentàgon, John Kirby, ha subratllat que els dos responsables de defensa no parlaven des del 18 de febrer. Segons Kirby, a banda de demanar a Xoigú l'alto el foc, Austin també ha emfatitzat la "importància" de mantenir les línies de comunicació entre l'administració americana i el Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió