Política

La policia israeliana ataca el funeral de la periodista

Els agents agredeixen els assistents a l’enterrament d’Abu Akleh

Una desena de persones van requerir atenció mèdica

El locutor d’Al Jazeera, incrèdul, mirava de mantenir la compostura mentre emetia en directe. “Estan atacant persones innocents que carreguen un fèretre. No sé què dir.”

A les imatges es veia una tromba de policies israelians assaltant els assistents a la processó funerària de Shireen Abu Akleh, la reconeguda periodista d’Al Jazeera assassinada dimecres pel tret de soldats israelians, segons afirmen testimonis i altres víctimes d’aquell mateix atac.

Els fets van tenir lloc a l’inici de la processó quan el cadàver d’Abu Akleh sortia de l’hospital Saint Louis French, al Jerusalem ocupat, on Israel no té jurisdicció. Els portadors del fèretre feien esforços per mantenir l’equilibri amb el taüt al damunt dels seus caps, mentre resistien els embats de les forces israelianes, que els agredien amb porres i granades d’atordiment.

Per uns moments van perdre el control del fèretre, que va arribar a posar-se en vertical. El locutor no se’n sabia avenir: “Quina falta de respecte per la morta i pels qui la ploren. Com podia aquest moment ser una amenaça per a ningú? Per què tanta violència?”

Almenys una desena d’assistents van requerir atenció mèdica i periodistes que eren al lloc afirmen que les forces israelianes van detenir quatre persones, dues d’elles pel fet de portar banderes palestines. El mateix dia de la mort d’Abu Akleh, l’exèrcit israelià va presentar-se a la llar de l’assassinada per fer-hi un escorcoll, requisant banderes palestines i impedint que s’hi fessin sonar cançons palestines.

“A Palestina, ni tan sols els funerals poden ser pacífics”, lamentava Lina Abu Akleh, neboda de la periodista. “Ella era més que la meva tieta; era la meva millor amiga, una segona mare, un model a seguir des que era petita”, reivindicava orgullosa davant de les càmeres. “Avui Shireen ha estat capaç d’unir milers de palestins de tot arreu, que l’han portada al cementiri, i això parla de la feina que va fer i de la manera com la va fer”. La jove intenta tenir esperança que hi haurà rendició de comptes, però tem que la tragèdia “serà un precedent perquè altres periodistes siguin assassinats sense repercussió”.

La processó, acompanyada en tot moment per milers de persones, va desplaçar-se amb manifestacions de ràbia i de dolor per la Ciutat Vella de Jerusalem fins a arribar a la catedral de l’Anunciació de la Verge, també a la part ocupada de la ciutat.

Allà l’esperava el pare Fadi Diab, que participaria en el funeral de la periodista: “Ningú pot comparar el cas palestí amb cap altra violència al món”, sostenia el sacerdot, que s’explicava: “Hi ha nacions que han suportat guerres i que mantenen la seva identitat i la seva terra. Nosaltres, això ho hem perdut.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona