Política

Suècia

OTAN

Suècia anuncia que demanarà l’ingrés formal a l’OTAN

La primera ministra, Magdalena Andersson, comunica la decisió després d’un debat parlamentari

Finlàndia va confirmar diumenge de manera oficial que sol·licitarà l’adhesió a l’Aliança

La primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, ha confirmat aquest dilluns que el seu país demanarà formalment l’ingrés a l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN).

“El govern ha decidit que Suècia ha d’ingressar a l’OTAN, ha confirmat la política socialdemòcrata en una roda de premsa posterior a la reunió extraordinària del seu executiu i  d’un debat al Parlament sobre aquesta qüestió.

Andersson ha justificat la decisió, que trenca una política de dos segles de no alineament, per l’empitjorament de la seguretat a la regió provocat per la guerra a Ucraïna.

Segons ha detallat la primera ministra, l’ingrés a l’OTAN té el suport de les principals forces polítiques del país nòrdic.

L’anunci del govern suec arriba l’endemà que l’executiu de Finlàndia confirmés també de forma oficial, després d’un debat al Parlament, la seva decisió de sol·licitar l’adhesió a l’OTAN, malgrat les advertències del president de Rússia, Vladímir Putin.

El Kremlin adverteix que l’entrada dels dos països nòrdics a l’Aliança Atlàntica no reforçarà la seva seguretat i serà un “greu error amb conseqüències de llarg abast”. “Per nosaltres és completament evident que, com a resultat d’aquesta decisió, la seguretat de Suècia i Finlàndia no s’enfortirà”, ha afirmat el viceministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Riabkov, a les agències russes.

L’ingrés de Finlàndia i Suècia es tractarà a la pròxima cimera de l’OTAN convocada per als dies 29 i 30 de juny a Madrid. Malgrat les reticències de socis com Turquia sobre les noves incorporacions –Finlàndia i Suècia necessiten l’aprovació unànime dels estats membres de l’OTAN-, el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, ha assegurat que mantindrà converses per “acordar una manera per continuar endavant” amb el procés d’adhesió. Stoltenberg ha subratllat durant els últims dies que l’adhesió dels dos Estats nòrdics aportarà “un gran valor afegit” a l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES