Política

El Tribunal de Gant denega l’extradició de Valtònyc

La fiscalia belga té ara 24 hores per recórrer la decisió

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha decidit aquest dimarts de nou rebutjar l’extradició a Espanya del raper Josep Maria Arenas, conegut com Valtònyc. Després que el Tribunal de Cassació ordenés reexaminar el cas després del rebuig inicial d’Apel·lació d’entregar el cantant a Espanya, ara una nova sala ha denegat de nou l’entrega del cantant per injúries a la corona, l’únic delicte pel qual havia d’examinar de nou l’extradició. Ara, la fiscalia belga té 24 hores per recórrer la decisió en cas que decideixi fer-ho. Sobre les possibilitats que la fiscalia belga recorri la decisió, l’advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, que ha dit que segurament “el fiscal belga ja en té prou, però no se sap fins a quin punt els col·legues espanyols insistiran perquè recorrin”.

Malgrat que encara no es coneixen els detalls de la sentència, Bekaert ha explicat que el tribunal ha decidit rebutjar de nou l’extradició perquè no veu que el delicte d’injúries a la corona pel qual Espanya reclama el raper tingui cap equivalent a Bèlgica, ni tan sols si s’examina el delicte d’injúries en general. “Fins i tot amb aquesta hipòtesi tampoc”, ha assenyalat l’advocat.

Visiblement emocionat, Valtònyc ha celebrat que el tribunal hagi ratificat el rebuig a l’extradició. “Era un dia dur perquè no sabíem què podia passar. Vaig venir aquí per un tema de drets fonamentals i al final així ha estat. He defensat la llibertat d’expressió tot el que he pogut. Tinc ganes de començar a viure”, ha dit el raper.

“Ara és el moment de fer política, de reivindicar que tota la gent que ha patit això a l’estat espanyol ho deixi de patir”, ha insistit Valtònyc, que ha afegit que és el moment de seguir amb la militància política però també de “començar a viure”.

El cas de Valtònyc

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ja va rebutjar al desembre per primer cop l’extradició de Valtònyc, condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. Després d’un recurs de la fiscalia belga, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, que va ordenar reexaminar el cas, però només pel delicte d’injúries a la corona.

Per aquest motiu, ara la nova sala de jutges ha hagut de reexaminar el cas, però només per revisar, tenint en compte les instruccions de Cassació, si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. Amb la decisió de Cassació, l’extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja quedava descartada, i ara la sentència d’aquest dimarts descarta també per injúries.

En la seva decisió en resposta a un recurs de la fiscalia belga, Cassació havia criticat que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola no estaven penalitzats en la legislació belga “per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847”, que imposa penes de fins a tres anys de presó per injúries a la corona.

Apuntava que a l’hora d’analitzar els fets no s’havien tingut en compte articles del codi penal belga que castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Ara, el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha rebutjat l’extradició de Valtònyc també tenint en compte el delicte d’injúries en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona