Política

Johnson vol canviar l’acord del ‘Brexit’ unilateralment

Anuncia una proposta de llei al Parlament que elimina parts del protocol nord-irlandès

El moviment del líder britànic acontenta els unionistes, però no el Sinn Féin

La ministra britànica d’Afers Estrangers i del Brexit, Liz Truss, va anunciar ahir una nova legislació per anul·lar de manera unilateral parts del protocol de l’acord del Brexit signat amb la UE. L’anunci arriba després de la victòria dels republicans del Sinn Féin en les regionals nord-irlandeses del 5 de maig i de la negativa dels unionistes del DUP a formar govern fins que no s’elimini el protocol.

Aquest text col·loca una duana interior al Regne Unit, entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya, una concessió de Johnson el 2019 per poder tancar el Brexit, tot i l’oposició dels unionistes.

Truss va afirmar que la relació comercial interna entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya ha estat “soscavada” pel protocol i va culpar la regulació europea dels controls veterinaris i la impossibilitat de reduir impostos. “Hem de restaurar l’equilibri de l’acord”, va dir al Parlament de Londres. Va anunciar una legislació amb un sistema dual. Es crearà un “canal verd” sense controls per a les mercaderies de la Gran Bretanya destinades a Irlanda del Nord i que no van a la República d’Irlanda, i un “canal vermell” per a les mercaderies que van a Irlanda a través d’Irlanda del Nord, sobre les quals es mantindran els controls.

La proposta de llei també eliminarà les barreres reguladores a la venda a Irlanda del Nord de béns fabricats a la Gran Bretanya i permetrà al Regne Unit determinar-ne els impostos i les despeses. Serà presentada les properes setmanes.

Johnson havia descrit la llei com una “assegurança” en cas que les converses amb la UE no arribin a bon port. El líder del DUP, Jeffrey Donaldson, es va mostrar satisfet amb la proposta i va dir que “és un pas significatiu per abordar els problemes creats pel protocol i aconseguir el repartiment del poder”. Republicans i unionistes estan obligats a compartir el poder a la regió, segons els Acords de Pau.

Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va dir que la llei “és contrària als desitjos de la gent i les empreses d’Irlanda del Nord” i “soscava l’estabilitat política i la confiança en l’economia d’Irlanda del Nord”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Sinn Féin, Michelle O’Neill, va advertir que canviar unilateralment el protocol posarà Irlanda del Nord en “un lloc molt perillós” i “enmig d’un joc de gallets” i va advertir que “així no es fan negocis” i que només “afavoreix la inestabilitat política”. La presidenta del partit, Mary Lou McDonald, ja va declarar després de la visita de Johnson dilluns a la regió que el primer ministre només intenta acontentar els unionistes.

LES FRASES

La qüestió no és llençar a les escombraries el protocol, sinó esmenar-lo perquè funcioni
Liz Truss
cap de la diplomàcia britànica
La posició de Londres contradiu els desitjos de les empreses i el poble d’Irlanda del Nord
Simon Coveney
ministre irlandès d’afers estrangers
Les accions unilaterals que contradiguin un acord internacional són inacceptables
Maros Sefcovic
Vicepresident de la comissió Europea

“La UE hi respondrà amb totes les mesures al seu abast”

Redacció

El vicepresident de la Comissió Europea (CE), Maros Sefcovic, que s’encarrega de les relacions amb el Regne Unit, va advertir ahir el govern de Boris Johnson que la UE respondrà amb “totes les mesures al seu abast” si persisteix en la seva determinació de fer canvis legals per trencar unilateralment amb el protocol nord-irlandès negociat entre Brussel·les i Londres en l’acord de retirada. Sefcovic reaccionava així a l’anunci fet ahir davant el Parlament britànic per la ministra d’Afers Estrangers, Liz Truss, que el govern aprovarà en les pròximes setmanes lleis que esmenaran de manera unilateral el protocol en vista de la negativa europea a renegociar-lo. “Si el Regne Unit decideix tirar endavant amb un projecte de llei que inhabiliti elements constitutius del protocol, la UE hi haurà de respondre amb totes les mesures a la seva disposició”, va dir Sefcovic en un comunicat. Les mesures a disposició del govern comunitari podrien ser represàlies que perjudicarien l’economia britànica, la qual cosa podria suposar una guerra comercial amb Londres. L’anunci britànic per presentar una legislació que inhabilitaria parts del protocol “planteja preocupacions significatives”, segons Sefcovic, que va destacar que el protocol és la solució entre la UE i Londres per abordar els desafiaments plantejats per la retirada del Regne Unit de la UE a l’illa d’Irlanda i per protegir els guanys del procés de pau nord-irlandès. “Les accions unilaterals que contradiguin un acord internacional són inacceptables“, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona