Política

guerra a Ucraïna

Incertesa sobre el futur dels soldats de Mariúpol

Ucraïna diu que hi haurà intercanvi de presoners, però alguns parlamentaris russos reclamen que siguin jutjats

Les autoritats ucraïneses els consideren uns herois i Rússia criminals de guerra. El destí dels soldats ucraïnesos que dimarts van posar fi a setmanes de resistència a l’acereria d’Azovstal a la ciutat portuària de Mariúpol no està gens clar després que els combatents s’haguessin rendit i fossin traslladats a territori controlat per Rússia.

El Ministeri de Defensa d’Ucraïna va dir que serien canviats en un intercanvi de presoners, però alguns funcionaris russos han dit que podrien ser jutjats i fins i tot executats. En el Parlament rus sembla que hi ha una forta oposició a incloure qualsevol dels combatents d’Azovstal, en un eventual intercanvi de presoners, en considerar que els 260 combatents ucraïnesos són terroristes i ja ha començat a tramitar una sèrie de mesures encaminades a empresonar-los.

“Els criminals nazis no han de ser intercanviats. Són criminals de guerra i hem de fer tot el possible per dur-los davant la justícia”, diu Vyacheslav Volodin, portaveu de la cambra russa. L’Oficina del Fiscal General de Rússia ha demanat al Tribunal Suprem que reconegui com una organització terrorista al batalló Azov, integrat a la Guàrdia Nacional d’Ucraïna i qualificat de “nazi” per Moscou. La declaració del batalló com organització terrorista implica la prohibició de les activitats del regiment, del qual formen part els combatents rendits a l’acereria de Mariúpol.

Set autobusos amb soldats ucraïnesos van sortir dimarts al vespre de la planta d’Azovstal a la ciutat portuària i van arribar a una antiga colònia penitenciària a la ciutat d’Olenivka, controlada per Rússia, a Donetsk, informen les agències. D’altra banda, l’exèrcit rus ha continuat en les últimes hores els seus atacs a l’est d’Ucraïna, a la regió prorussa de Donetsk i en el front d’una de les seves estratègiques ciutats, Sloviank, on intenta de reorganitzar-se i mantenir posicions, ha informat avui l’Estat Major General de les Forces Armades Ucraïneses a la seva pàgina de Facebook.

Segons l’informe diari dels responsables militars, els principals esforços de Rússia tenen per objectiu mantenir i equipar posicions prèviament ocupades, fer activitats de reconeixement i millorar posicions tàctiques de les seves forces.

Al nord, en els fronts fronterers de Volinia, Polissia i Siversk, les unitats de les Forces Armades bielorusses continuen fent feines per reforçar la frontera amb Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona