Política

estats units

Victòries clau dels candidats de Trump a les primàries republicanes

La jornada de votació en diversos estats amb vista a les eleccions legislatives de novembre evidencia la influència que l’expresident encara té en el partit

Diversos dels candidats que han abraçat sense embuts la doctrina de l’expresident dels EUA Donald Trump (2017-2021) van obtenir dimarts victòries clau en una jornada de primàries que van servir de termòmetre per a les eleccions legislatives de novembre.

Trump va demostrar que el seu segell continua arrossegant a les urnes a la base republicana i que, per tant, ell no és una figura del passat sinó del futur del partit.

A Pennsilvània, un estat pèndul i de gran importància en qualsevol elecció, va guanyar la nominació republicana per a governador Doug Mastriano, un senador estatal d’ultradreta que ha repetit al llarg de la seva campanya les mentides de Trump sobre frau electoral en les presidencials de 2020, que va guanyar el demòcrata Joe Biden.

De 58 anys, Mastriano va finançar alguns dels autobusos que van transportar a Washington els simpatitzants de Trump que van assaltar el Capitoli el 6 de gener de 2021.

A més, ha impedit que els periodistes cobreixin els actes de la seva campanya i s’ha fotografiat diverses vegades amb simpatitzants del moviment conspiranoic QAnon .

El dret a l’avortament

Mastriano s’enfrontarà al novembre a l’actual fiscal general de Pennsilvània, Josh Shaprio, qui ahir es va fer amb la nominació demòcrata. El guanyador d’aquesta cursa al novembre serà possiblement l’encarregat de decidir si les dones de Pennsilvània tenen o no accés a avortar de manera segura, ja que Tribunal Suprem dels Estats Units sembla abocat a posar fi a les proteccions federals a aquest dret en les pròximes setmanes. Quedarà aleshores en mans dels estats decidir sobre l’avortament i, en el cas de Pennsilvània, els votants hauran d’escollir entre l’antiavortista Mastriano i Shapiro, qui ha promès que vetarà qualsevol intent de la majoria republicana del parlament estatal per restringir aquest dret. Nit de llums i ombres pels candidats trumpistes a Carolina del Nord. Per exemple, Ted Budd es va fer amb la nominació republicana per un dels dos escons d’aquest estat en el Senat, però el congressista Madison Cawthorn va perdre el seu lloc en les primàries.

Cawthorn, de 26 anys, havia enfurismat a l’aparell del partit en assegurar en una nota a internet que altres legisladors republicans l’havien convidat a una orgia a Washington.

Forma part, a més, de l’ala més extremista del partit i va ser un dels legisladors que va participar en el míting que Trump va fer fora de la Casa Blanca el 6 de gener del 2021 i en el qual va convidar als seus simpatitzants a marxar al Capitoli per evitar que se certifiqués la victòria electoral de Trump.

En total, ahir van celebrar primàries cinc estats: Idaho, Kentucky, Carolina del Nord, Pennsilvània i Oregon. La jornada va marcar l’inici de la temporada de primàries per a les legislatives del 8 de novembre, en les quals els demòcrates defensaran les seves estretes minories en les dues cambres del Congrés. Aquests comicis de mig temps serveixen per mesurar el nivell d’aprovació del president, en aquest cas de Biden, per celebrar-se un any després de la seva investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona