Política

Dolors Feliu és escollida nova presidenta de l’ANC

Obté 48 vots, per damunt dels 16 vots de Jordi Pesarrodona, i supera els dos terços requerits en la primera volta

Es compromet a posar una nova data a l’horitzó per assolir la independència

El secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va escollir ahir la jurista Dolors Feliu com a nova presidenta de l’entitat, en substitució d’Elisenda Paluzie. Feliu va obtenir un total de 48 vots dels 69 secretaris nacionals presents, i va superar la majoria de dos terços en la primera volta. L’activista Jordi Pesarrodona va obtenir, finalment, un total 16 vots (quatre vots van ser en blanc i un, nul) i va decidir presentar la seva candidatura per a la vicepresidència, de la qual serà rellevat a partir del segon any per Uriel Bertran (després d’obtenir resultats molt ajustats en les dues voltes que es van celebrar). La secretaria de la junta l’assumeix l’advocat Jordi Domingo, i Josep Pedrol Martí en serà el tresorer.

Després de la seva elecció, la jurista Dolors Feliu va assegurar que el seu objectiu en aquest mandat és “reactivar la mobilització ciutadana posant una nova data a l’horitzó per assolir la independència”.

La nova presidenta de l’ANC creu que el pròxim embat s’ha d’impulsar des de l’entitat perquè “els partits no sembla que tinguin un projecte en aquesta direcció”. Feliu creu que en aquest moment el repte és molt gran i requereix aprofitar els fonaments que l’Assemblea i la ciutadania han construït durant tots aquests anys.

Sense amagar les crítiques sobre el context polític i la desafecció de l’independentisme respecte a l’actitud dels partits polítics, Feliu es va voler mostrar optimista en la primera compareixença com a presidenta de l’ANC davant els mitjans de comunicació, dibuixant un punt d’inflexió per al moviment social que acompanya l’entitat des del 2013.

“Hem viscut el últims anys amb un núvol de repressió, de covid..., i ara és el moment de tornar a parlar de fer efectiva la independència, aprofitant els fonaments que ens ha posat el secretariat i tota l’ANC, que ha mantingut viva la flama”, va dir en les seves primeres declaracions.

Una llista cívica

Dolors Feliu va confirmar la voluntat d’impulsar una llista cívica com un dels principals reptes del mandat “per fer efectiva la independència a partir de la pulsió democràtica, i convertir el vot sec en el vot per la independència”. Segons ella, això només ho pot fer l’assemblea, en un context on “sembla” que els partits polítics han abandonat aquest objectiu. Malgrat tot, Feliu confia que quan arribi el moment “hi hagi una gran massa de gent perquè l’opció d’aquesta llista cívica sigui una opció transversal i majoritària socialment”.

La nova presidenta de l’ANC creu que la definició d’un nou horitzó pot ser un revulsiu per al moviment independentista, que, segons ella, “ha d’estar preparat per aprofitar l’ocasió i fer l’embat definitiu”. Conscient que les eleccions al Parlament del 2025 es podrien avançar a causa de “possibles convulsions”, Feliu considera clau que la ciutadania estigui a punt per aprofitar l’ocasió.

La presidenta sortint, Elisenda Paluzie, es va mostrar satisfeta de la nova junta i va agrair la predisposició de les persones que la formen en un moment com l’actual i les dificultats que suposa. Paluzie va recordar el caràcter transversal i democràtic de l’ANC i el paper que els seus representants fan com a portaveus de les decisions que es prenen des del secretariat i les assemblees generals.

LES FRASES

Hem viscut amb un núvol de repressió, covid..., i ara ja hem de parlar de fer efectiva la independència
Dolors Feliu
presidenta entrant de l’ANC
La llista cívica permetrà recuperar el sentit del vot independentista i posar un horitzó
Dolors Feliu
PRESIDENTA ENTRANT DE L’ANC
Estic molt agraïda a totes aquestes persones que trien servir el seu país en el context actual
Elisenda Paluzie
presidenta sortint de l’anc

Qui és Dolors Feliu

Dolors Feliu és advocada i professora universitària i l’any 2015 va formar part de la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament de Catalunya. Ha format part de l’associació Sobirania i Justícia. Especialista en dret constitucional, ha estat advocada de la Generalitat davant del Tribunal Constitucional des del 1994 fins ara, i des del seu lloc va intentar evitar la retallada de l’Estatut del 2006. Des del 2011 fins al 2019 va ser directora dels Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat, sota el paraigua del Departament de la Presidència.

Feliu ha estat també membre del consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, promogut pel president Quim Torra. I des del 2019 fins al 2021 ha estat directora general de Drets i Assumptes Constitucionals de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona