Política

Ucraïna condemna el primer soldat rus per crims de guerra

Rússia continua l’ofensiva per conquerir el Donbass mentre neteja la runa i les mines de la planta d’Azovstal

Un diplomàtic de Moscou a l’ONU dimiteix “avergonyit” per la invasió de Putin

Ucraïna va condemnar ahir a cadena perpètua el primer soldat rus per crims de guerra. Vadim Xiximarin, de 21 anys, s’havia declarat culpable per la mort d’un civil, desarmat, que anava en bicicleta i estava parlant per telèfon el 28 de febrer a Txupàkhivka, a la regió de Sumi, al nord-est d’Ucraïna.

El tribunal del districte de Solomianski, a Kíiv, el va declarar culpable d’acord amb l’article 438 del Codi Penal d’Ucraïna, relatiu al maltractament o la mort de presoners de guerra i civils. Va considerar, a més, que el soldat havia incorregut en homicidi premeditat i li va aplicar la màxima pena prevista per a aquest càrrec.

L’advocat n’havia demanat l’absolució i havia al·legat una sèrie d’atenuants. Va assegurar que el seu defensat havia actuat complint ordres, tot i que va admetre que implicaven incórrer en “delicte”. Segons el relat de l’acusat, el soldat va disparar contra un civil després de rebre l’ordre de fer-ho i sota les amenaces d’un superior. La fiscalia ucraïnesa, per la seva banda, va argumentar que el soldat va actuar amb plena consciència dels seus actes. El Kremlin va assegurar que buscarà opcions per ajudar el soldat, però va admetre que no pot fer gaire cosa a Ucraïna.

La Fiscalia General ha registrat fins ara 13.341 suposats crims d’agressió i de guerra per part de Rússia a Ucraïna, segons el seu compte de Telegram. Segons l’ONU, fins ara han mort gairebé 4.000 civils en la guerra, que avui fa tres mesos que va començar. Només a la regió de Khàrkiv, a l’est d’Ucraïna, on les tropes ucraïneses asseguren haver alliberat 24 localitats, els serveis d’emergència han recuperat 63 cossos, segons l’agència Ukrinform, que hi afegeix que uns 500 edificis ja no podran ser reconstruïts.

Mentrestant, les forces russes continuen amb la seva ofensiva per conquerir el Donbass, el principal objectiu ara mateix. Al mateix temps, estan concentrades a netejar la zona plena de runa de la planta metal·lúrgica d’Azovstal, a Mariúpol, acabada de conquerir per Moscou. Els mitjans de comunicació van mostrar ahir imatges de soldats russos amb detectors de mines netejant el lloc i mirant de desactivar els explosius ocults.

En el terreny diplomàtic, Moscou va rebre ahir un revés important. El diplomàtic rus Boris Bondarev, conseller a la Missió de Rússia davant l’ONU a Ginebra, ha presentat la seva dimissió i ha manifestat, en un comunicat, el seu rebuig a la invasió del seu país a Ucraïna. El comunicat, publicat per l’ONG UNWatch, afirma que la invasió “no només és un crim contra el poble ucraïnès, sinó també contra el rus”. “En vint anys de carrera diplomàtica, he vist diferents etapes de la política exterior, però mai havia estat tan avergonyit del meu país com des del 24 de febrer”, hi va afegir, al·ludint a la data de l’inici de la invasió.

UNWatch destaca que Bondarev és un dels diplomàtics de més alt rang a “desertar” des de l’inici del conflicte. Segons el comunicat de Bondarev, la diplomàcia russa ha empitjorat en les últimes dècades amb “un creixent nivell de mentides i falta de professionalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona