Política

Xina

Els uigurs, carn de presó

Una de cada 25 persones al comtat de Konasheher, a la regió de Xinjiang, han estat condemnades acusades d’independentistes i de fer actes terroristes

Pequín té centres penitenciaris secrets per a aquesta comunitat

La fatal repressió que la Xina exerceix contra els uigurs –i que sovint és negada per les autoritats de Pequín– es veu reflectida en les dades que s’han filtrat recentment i que asseguren que prop d’una de cada 25 persones al comtat de Konasheher, a la regió de Xinjiang, han estat condemnades per delictes relacionats amb l’independentisme i el terrorisme. En una llista, parcialment verificada obtinguda per l’agència Associated Press, se citen els noms de més de 10.000 uigurs que han estat enviats a la presó en aquest comtat, que representa només un dels 67 comtats i 13 districtes en què es divideix la regió autònoma.

Les famílies dels detinguts i grups de drets humans asseguren que la Xina ha apostat decididament per un sistema d’empresonament a llarg termini per mantenir els uigurs sota control utilitzant la llei com a arma de repressió i recloent més d’un milió de persones en presons i camps d’internament, anomenats eufemísticament “camps de reeducació”. Després de nombroses crítiques internacionals, funcionaris xinesos van anunciar el 2019 el tancament dels camps d’internament extrajudicials a curt termini on els uigurs van ser empresonats sense càrrecs. No obstant això, tot i que l’atenció es va centrar en els camps, milers d’ uigurs encara pateixen durant anys o fins i tot dècades a la presó pel que els experts en drets humans asseguren que són falses acusacions de terrorisme contra aquest col·lectiu.

Les penes de presó a tot el comtat se situaven entre els dos i els 25 anys, amb una mitjana de nou anys. Tot i que la majoria de persones van ser arrestades el 2017, segons els uigurs a l’exili, les seves condemnes són tan llargues que la gran majoria encara són a la presó. La taxa d’empresonament del comtat de Konasheher, una àrea rural de la regió de Xinjiang amb poc més de 267.000 residents, és més de deu vegades superior a la que hi ha als Estats Units i més de trenta vegades superior a la del conjunt de la Xina.

La llista obtinguda per aquesta agència ofereix la perspectiva més àmplia i detallada fins ara sobre quines persones estan detingudes a la presó a Xinjiang. Aquesta relació d’empresonats va ser obtinguda per l’estudiós de Xinjiang Gene Bunin d’una font anònima que es va descriure com a membre de la majoria xinesa Han de la Xina “oposada a les polítiques del govern xinès a Xinjiang”. Aquesta la va passar a l’agència Abduweli Ayup un lingüista uigur exiliat a Noruega i la va autenticar mitjançant entrevistes a vuit uigurs que hi van reconèixer 194 persones, així com avisos legals, enregistraments de trucades telefòniques amb funcionaris xinesos i comprovacions d’adreça, aniversaris i números d’identitat.

La cadena britànica BBC va revelar ahir milers de fotografies del sistema penitenciari altament secret que hi ha a Xinjiang així com les instruccions de disparar a matar a tots aquells que provin d’escapar. Els ja anomenats Arxius de la Policia de Xinjiang van ser piratejats fa uns mesos i entregats a la cadena britànica, que n’ha establert la veracitat. Coincidint amb l’arribada a la Xina de l’alta comissionada pels Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, per visitar Xinjiang, la BBC ha difós les dades piratejades a la policia que reflectirien una repressió sistemàtica de la Xina als uigurs i d’altres minories.

30
vegades
més de detinguts hi ha al comtat de Konasheher, a la regió de Xinjiang, que a la resta de la Xina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona