Política

El PSOE tanca la porta a limitar la inviolabilitat del rei

Els socialistes tampoc no donaran suport a la creació d’una comissió d’investigació parlamentària sobre l’emèrit

Ni tocar la inviolabilitat al rei ni investigar Joan Carles de Borbó al Congrés. El PSOE va tornar a reclamar ahir explicacions a Joan Carles de Borbó sobre el seu comportament, però va deixar clar que no preveu ni reformar la figura de la inviolabilitat del rei que recull la Constitució Espanyola ni donar via lliure finalment a la creació d’una comissió parlamentària sobre l’emèrit, segons va dir el portaveu del grup socialista al Congrés, Héctor Gómez.

Així, el PSOE va deixar clar ahir que no preveu suprimir la inviolabilitat tot i les peticions i crítiques tant dels socis de govern de Pedro Sánchez –Unides Podem– com del bloc d’investidura, que han carregat contra els socialistes pel fet d’emparar la corrupció que atribueixen a Joan Carles de Borbó i li han exigit mesures.

De fet, Més País va tornar a registrar ahir per tercera vegada la proposició de llei que ha estat rebutjada en anteriors ocasions pels socialistes i pels partits de dreta i la ultradreta i que demana modificar el Títol II de la Constitució per limitar la inviolabilitat i absència de responsabilitat del rei o la reina en determinats àmbits.

Problema estructural

“La inviolabilitat que ha permès a l’emèrit delinquir sense retret penal continua vigent per a Felip VI i Leonor, si en algun moment arriba a regnar. És un problema estructural de la democràcia”, va dir el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, que va manifestar que espera dels socialistes que prenguin la iniciativa per posar fi a aquesta situació d’impunitat. “La pilota és a la teulada del PSOE”, va destacar el portaveu de la formació morada, sòcia minoritària de la coalició de govern. Echenique va tenir paraules molt dures per a Joan Carles de Borbó, a qui va acusar d’humiliar els espanyols amb la seva visita “vergonyosa”.

Els socis del bloc de la investidura van remar també en el mateix sentit. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va carregar contra el PSOE pel fet d’estar molt temps “fent de republicà en campanya i monàrquic a La Moncloa”, insistint que ha estat “absolutament vergonyós” que Joan Carles de Borbó s’hagi passejat “de manera impune”, i que el que ha de fer és passar per un jutjat i donar explicacions: “És el mínim.”

Les despeses del viatge

EH Bildu va exigir també al govern espanyol que adopti mesures per suprimir la inviolabilitat o per retirar el títol d’emèrit a Joan Carles I, i va lamentar que el Congrés, a través de la majoria del PSOE i dels partits de la dreta, veti “constament les comissions d’investigació” o qualsevol pregunta parlamentària sobre la casa reial. La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, va reclamar saber també qui ha pagat la visita de l’emèrit. Més dura va ser encara Míriam Nogueras, de Junts, que va qualificar de “lladre” l’emèrit i va criticar que el PSOE es faci ara “l’ofès” quan va ser qui va facilitar la seva fugida i “manté aquesta monarquia corrupta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona