Política

El govern espanyol celebra l’acord del català, però insisteix que la sentència del 25% s’ha de complir

La ministra Pilar Alegría assegura que l’alta Inspecció col·laborarà amb el TSJC

La ministra d’Educació, Pila Alegría, ha celebrat aquest dimecres l’acord entre ERC, Junts, PSC i comuns per a una nova llei sobre el català a l’escola, però ha insistit que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% de castellà a les aules és ferma i, per tant, s’ha de complir. En declaracions als passadissos del Congrés, Alegría ha afirmat que “l’important és que els estudiants acabin l’ensenyament amb coneixement de les dues llengües” i que el fet que “forces polítiques molt dispars arribin a un acord en aquesta direcció” és una mostra que “la política és útil”.

Segons Alegría, ha de ser el TSJC qui es pronunciï sobre si la nova llei permet complir o no la sentència sobre el 25%. “Jo només puc dir el que hem manifestat des del primer moment: les sentències judicials es compleixen, i més quan són fermes”.

En tot cas ha recordat que el seu executiu sempre ha reconegut que “les llengües cooficials són un tresor, i l’important és que els estudiants que es formen acabin l’ensenyament sabent desenvolupar-se en dues llengües”.

Prèviament, durant la sessió de control, i a preguntes del PP, Alegría ha apuntat que el seu ministeri col·laborarà “perquè es compleixi” el 25% de castellà a l’escola que han marcat les sentències judicials.

“Treballarem amb el TSJC a través de l’Alta Inspecció per entregar tota la informació i documentació que se’ns requereixi”, ha sentenciat.

Alegría ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la diputada del PP Sandra Moneo que ha recordat que dimarts que ve finalitza el termini perquè a Catalunya “es compleixi la llei” i els alumnes rebin l’ensenyament en castellà en un 25% de les hores lectives.

Moneo ha assegurat que en comptes de complir la sentència, a Catalunya “hem assistit a un vodevil” on la Generalitat ha buscat “martingales” per “no complir la llei sense que el govern espanyol hagi fet res”.

En la seva resposta, Alegría ha afirmat que el seu govern “col·laborarà” amb el TSJC perquè es compleixi la sentència del 25%, però ha retret al PP que hagi bolcat tota la seva tasca d’oposició en aquesta qüestió.

“Deixin aquest discurs tan destructiu, perquè per vostès les llengües oficials d’aquest país són un problema a Catalunya País Valencia, Euskadi i Balears, i és curiós on l’únic lloc on no són un problema sigui a Galícia, on governen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona