Política

Junts insta a reactivar una taula col·legiada pel procés

Batet reclama a Aragonès que es mogui per consensuar una “via alternativa” a un diàleg que “no funcionarà”

El president no s’hi tanca, però veu “compatible” l’aposta, i Illa també li ofereix acords

Junts per Catalunya va apujar ahir un grau les crítiques a la manca de fruits del diàleg amb el govern espanyol i va instar el president, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament, a reactivar la formació d’un òrgan en què l’independentisme pugui debatre i consensuar un camí alternatiu per assolir la república. “Demanem que es constitueixi la direcció estratègica col·legiada de l’independentisme”, va solemnitzar el president del grup, Albert Batet, a fi també de “coordinar” l’acció al Congrés. Batet va recordar que el mateix Aragonès ja ho va suggerir en el seu discurs de Sant Esteve i que, de fet, així ho inclou el pacte d’investidura signat després del 14-F. “Va ser la victòria independentista més gran de la història, però en aquests dotze mesos no hem avançat tant com voldríem; ho hem de corregir i sobretot reconèixer”, va justificar Batet, que va insistir que l’Estat “no té cap intenció” de resoldre el conflicte i que la via del diàleg “ni ha funcionat ni funcionarà”. Els principals actors polítics i entitats sobiranistes ja van intentar en converses discretes durant nou mesos , fins al febrer passat bastir un òrgan com aquest, però no hi van reeixir, si bé ara Junts creu que l’esclat del Catalangate torna a obrir expectatives d’èxit.

Aragonès va evitar ahir mullar-se i va replicar reiterant que la millor manera d’assolir la independència és “a través d’un procediment acordat” i que no regalarà “mai” la bandera del diàleg. “En això perseverarem”, va etzibar, si bé no ho veu “incompatible” amb el fet de buscar grans acords dins del moviment “per refermar l’estratègia a fi d’assolir l’objectiu”. “Estem disposats a parlar-ne, com sempre”, va cloure.

Precisament, al seu torn, el cap de l’oposició, Salvador Illa, també va allargar la mà a Aragonès, si bé en un sentit molt diferent, aprofitant l’acord pel català a què van arribar la vigília. “Reitero l’oferiment a entendre’ns en algunes coses, hi està disposat?”, el va desafiar, abans de tornar-li a demanar “formalment” l’obertura d’un procés de diàleg “entre catalans”. El president va coincidir que el govern i l’oposició “han de tenir punts d’entesa”, i va recordar que el que demana el PSC ja s’està produint perquè han pactat en temes clau, però li va recordar que on va coix el diàleg “és en la negociació amb l’Estat”, que hi va “arrossegant els peus” tot i que “els ciutadans ho demanen”. “Hi ha molt marge de millora, i hi poden tenir un paper destacat”, va respondre a Illa, que es va comprometre a intercedir per “millorar” unes relacions que el govern veu tocades per la inacció de La Moncloa davant l’escàndol del Catalangate. Avui tot just Pedro Sánchez en donarà explicacions al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA