Política

La llei audiovisual surt amb gir de guió pel PP i sense ERC

Rufián tenia assumit votar sí dimarts a la nit i rebutja ara la llei que pagava el sí als pressupostos

Enuig al sector

La política al Congrés és tan volàtil que la certesa del vot a favor un dimarts a la nit es pot transformar en vot en contra l’endemà. I això és el que va succeir amb ERC i l’emblemàtica llei audiovisual, pactada per Gabriel Rufián i la vicepresidenta Nadia Calviño des del desembre del 2021 i que era la moneda –amb el 6% de català a Netflix– amb la qual es cobrava el sí als pressupostos estatals del 2022. Rufián tenia assumit el vot a favor 24 hores abans –i ironitzava amb la pluja de retrets a Twitter–, però la promiscuïtat del PSOE a l’hora de pactar a última hora esmenes amb el PP i Cs –entre aquestes una de decisiva que amplia la definició de productora independent a gegants del sector– va provocar un gir de guió: ERC hi va votar en contra i va ser el PP d’Alberto Núñez Feijóo el que va sortir al salvament amb una abstenció vital. Podem i Cs també es van abstenir.

ERC va intentar fins al final salvar l’esperit d’una llei que des del principi rebutjaven Junts, la CUP, el PDeCAT i Plataforma per la Llengua. La via va ser la presentació d’una esmena amb Podem i Bildu que, amb un canvi aparentment innocu –canviar dicho per un–, revertia la modificació amb què el PSOE permet a les televisions (i a qualsevol operador) produir continguts dins de la quota obligatòria reservada fins ara a les productores independents. L’esmena va ser tombada i es va imposar la del PSOE i el PP, que porta l’enuig al sector i a figures com Pedro Almodóvar i Isabel Coixet. “És una llei que desperta passions. Permet reforçar la producció independent i les llengües oficials”, va dir Calviño sobre el gir de guió d’aprovar-la amb el PP.

Si fa set dies era Joan Margall (ERC) qui defensava el sí en comissió per la conquesta d’un fons de 15 milions per a continguts audiovisuals en català, gallec i basc, ahir ell va posar veu al desencís amb el PSOE i l’auxili del PP: “Els moderadíssims de Feijóo, els de la libretita, ja són aquí per rescatar-los. El somni humit del règim del 78.” Per ERC, que recorda que les independents representen 1.000 llocs de treball a Catalunya, el nou text és fet a mida per a Atresmedia i Mediaset.

Per Junts, ERC ha vist tard que la llei no garantia més que del 0,35% al 2,55% de català en tota l’oferta i que Netflix, HBO i Disney no estaven obligades a cap quota en català, a més de no obligar a donar l’opció d’escollir idioma en els subtítols (prevaldrà la versió doblada en castellà). Al final, ERC i Junts han votat el mateix: no.

LA FRASE

Els moderadíssims de Feijóo, els de la «libretita», ja són aquí per rescatar-los. El somni humit del 78
Joan Margall
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona