Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’exèrcit rus trenca les línies ucraïneses per a l’assalt final al Donbass

Les tropes russes envolten enclavaments importants que els permetin accedir a ciutats com Sloviansk

L’Exèrcit rus ha trencat les línies ucraïneses a la regió de Donetsk en conquistar la localitat de Lyman i estrènyer el cèrcol entorn de Sievierodonetsk, punts clau en els plans d’assalt final al districte fortificat de Sloviansk-Kramatorsk.

“En el nord de la regió el principal objectiu dels russos és Sloviansk-Kramatorsk”, ha assegurat Pavlo Kyrylenko, cap de l’administració militar ucraïnesa de Donetsk.

Sense haver pres encara tot el territori de la regió de Lugansk, les tropes russes ja han aconseguit avançar 60 quilòmetres darrere de les línies enemigues entre totes dues regions del Donbass.

Via lliure cap a Sloviansk

Les milícies prorusses asseguren haver pres “el control total” de Lyman “amb el suport de foc de les Forces Armades de la Federació Russa”.

Kyrylenko ha confirmat al mitjà ucraïnès Hromadske que “la major part de Lyman no està sota el control dels militars ucraïnesos” i que les tropes ucraïneses s’han replegat 90 quilòmetres al sud.

“El mateix ocorre en direcció a Svitlodarsk. L’enemic es troba ara en aquest territori. Les forces ucraïneses s’han reagrupat per a prendre posicions fortificades”, ha explicat.

Segons els generals ucraïnesos, Moscou vol obligar Kíiv a lliurar una gran batalla pel control del Donbass, la qual cosa l’exèrcit ucraïnès busca evitar costi el que costi.

En 2014, les dues majors batalles de la guerra del Donbass van consistir en dos “kotiol” (enclavaments rurals), on les milícies prorusses reforçades per forces russes van envoltar i van aixafar a l’exèrcit ucraïnès.

Lyman és una petita localitat de menys de 30.000 habitants, però és un important encreuament de camins que condueix directament a Sloviansk, que és a escassos 30 quilòmetres de distància.

Sloviansk no sols és el principal nus ferroviari de la zona, sinó que va ser escenari fa vuit anys de l’esclat de la revolta armada prorussa. Per a això, els russos intenten per tots els mitjans avançar per carretera fins a Bakhmut des de Popasna i Lissitxansk en una maniobra envolvent.

Setge a Sievierodonetsk

Mentrestant, la situació en l’últim bastió ucraïnès a Lugansk també és desesperada. Segons les autoritats ucraïneses, en Sievierodonetsk hi hauria almenys 1.500 morts.

El 60% de les cases de Sievierodonetsk han estat destruïdes pels bombardejos russos i entre el 85 i 90% dels edificis estan danyats i necessitaran reparacions considerables, segons ha assegurat el cap de l’administració militar i civil de la ciutat, Oleksandr Stryuk.

En les últimes 48 hores els russos han bombardejat barris residencials, infraestructures civils i la planta química Azot. “Lamentablement, hi ha víctimes entre la població civil i els empleats d’Azot”, ha assenyalat, i ha comminat als residents a no abandonar la ciutat pel perill que això suposa.

Unitats russes van aconseguir entrar el divendres a la ciutat, concretament a l’hotel Mir, encara que van ser expulsats per militars ucraïnesos. “Hem aconseguit detenir l’avanç dels orcs que intentaven entrar a la ciutat. Continuen els combats”, ha subratllat Stryuk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona