Política

Rússia avança en la seva ofensiva a l’est d’Ucraïna

L’exèrcit rus trenca les línies ucraïneses per a l’assalt final al Donbass

Zelenski acusa les forces russes de “genocidi” a la regió

El Pentàgon no descarta entregar a Ucraïna coets de llarg abast

L’exèrcit rus va trencar ahir les línies ucraïneses a la regió de Donetsk en conquerir la localitat de Liman i estrènyer el setge al voltant de Sievierodonetsk, punts clau en els plans d’assalt final al districte fortificat de Sloviansk-Kramatorsk.

“Al nord de la regió el principal objectiu dels russos és Sloviansk-Kramatorsk”, va assegurar Pavló Kirilenko, cap de l’administració militar de Donetsk. Sense haver aconseguit encara el control de tota la regió de Lugansk, les tropes russes ja han pogut avançar 60 quilòmetres darrere de les línies ucraïneses entre totes dues regions del Donbass. Segons els generals ucraïnesos, Moscou vol obligar Kíiv a lliurar una gran batalla pel control del Donbass, la qual cosa l’exèrcit ucraïnès vol evitar. El 2014, les dues batalles més importants de la guerra del Donbass van consistir en dos kotiol (enclavaments rurals), on les milícies prorusses reforçades per forces russes van encerclar i esclafar l’exèrcit ucraïnès.

Liman, de menys de 30.000 habitants, és un important encreuament de camins que condueix directament a Sloviansk, que, a banda, de ser el principal nus ferroviari de la zona, va ser escenari fa vuit anys de l’esclat de la revolta armada prorussa, raó per la qual els russos intenten per tots els mitjans avançar per carretera fins a Bajmut des de Popasna i Lissitxansk en una maniobra envolupant. Mentrestant, la situació en l’últim bastió ucraïnès a Lugansk també és desesperada. Segons les autoritats, a Sievierodonetsk hi hauria almenys 1.500 morts.

Un 60% de les cases de Sievierodonetsk han estat destruïdes pels bombardejos russos i entre un 85% i 90% dels edificis estan danyats, va assegurar el cap de l’administració militar i civil de la ciutat, Oleksandr Striuk. La ciutat, habitada ara per menys d’un 10% de la seva població (106.000), està pràcticament encerclat en un 70% del seu perímetre.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, tem que vulguin convertir Popasna, Bakhmut, Liman, Lissitxansk i Sievierodonetsk en cendres i va acusar Rússia de cometre un “genocidi” al Donbass, per la deportació de ciutadans i els “assassinats massius de civils” a la regió. Després que Zelenski hagués demanat armament “sense excepcions ni límits”, el Pentàgon va dir ahir que no descarta l’enviament la setmana que ve de les llançadores de míssils múltiples conegudes com a MLRS, a les quals se sumarien més tard els Himars, que tenen un abast màxim de 300 quilòmetres. Rússia va advertir que és una línia vermella.

L’ONU eleva a més de 4.000 els civils morts a la guerra

Almenys 4.031 civils han mort a la guerra d’Ucraïna i 4.735 més han resultat ferits des que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar envair el país, el 24 de febrer, segons l’últim balanç difós per l’ONU.

El Kremlin avisa del risc de deflació al país

El ministre d’Economia rus, Maxim Reshétnikov, va advertir ahir que hi ha risc de deflació al país per la crisi de la demanda. “En aquests moments en la nostra economia es desenvolupa el que els economistes anomenen crisi de la demanda, quan les empreses, els consumidors i la població gasten diners de manera insuficient en l’economia”, va Reshétnikov, citat per l’agència Interfax.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La mestra, els nazis i l’esperpent

Roma
Albert Danés
Alcalde de Les Preses (Junts per Catalunya)

“La nostra gran preocupació és cuidar les persones”

Les Preses
política

El fiscal del Tribunal de Comptes veu desviació de 3 milions a l’1-O

barcelona
política

El Congrés no anul·la l’amnistia i repta el Senat a anar ara al TC

madrid
País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona