Política

El PSC a Feijóo: “No pot ser que el català sigui una arma llancívola per aconseguir vots”

Illa admet “decepció” per les declaracions sobre el català: “Fa un plantejament de seguir amb la confrontació”

Romero, sobre si el govern espanyol ha de dur el decret al TC: “Ja ho estudiarà”

El líder del PSC, Salvador Illa, ha admès “una profunda decepció” per les declaracions del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha afirmat que a les escoles catalanes hi ha “apartheid lingüístic” dels “nens que no poden tenir coneixement del castellà a les aules”. “Fa un plantejament de seguir amb la confrontació, quan cal afavorir la convivència i la retrobada”, ha lamentat Illa, que ha demanat que la llengua no sigui motiu de divisió. D’altra banda, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha reclamat a Feijóo que sigui “més responsable” i que no “instrumentalitzi” la llengua. “No pot ser que el català sigui una arma llancívola entre partits per aconseguir vots”, ha apuntat.

El PP ha instat el govern espanyol a recórrer al TC el decret del Govern sobre el català. Romero ha replicat que això és una qüestió que ha d’estudiar l’executiu de Sánchez, però ha dit a Feijóo que “si té sospites que no compleix amb la constitucionalitat, que ho porti al CGE i faci el seu recorregut”.

Com ja va passar amb la proposició de llei sobre el català que està en tramitació al Parlament, Vox, Cs i PPC portaran el decret del Govern al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). I això és precisament el que ha recomanat Romero que facin “si tenen sospites que no compleix amb la constitucionalitat”.

Els socialistes, que sí que van formar part de l’acord per a impulsar la nova llei sobre el català, rebutgen el decret del Govern perquè consideren que “desafia els tribunals”. “No dona resposta a la sentència i demana la inaplicació dels percentatges; no hi estem d’acord”, ha ratificat Romero en una atenció als mitjans des de Sant Feliu de Llobregat. També ha lamentat que, amb el decret, no s’hagi mantingut el “consens” de la normativa, amb PSC, ERC, JxCat i En Comú Podem. Des de Cadis, Illa ha dit que cal complir amb les resolucions judicials i ha recordat que “defensar el català no és atacar el castellà”.

A Feijóo, la dirigent socialista ha demanat que no “instrumentalitzi” ni el castellà ni el català: “Són un bé molt preuat, i el que hem de fer és protegir-lo i ensenyar-lo”. Ha argumentat que els alumnes surten de les escoles “amb bon nivell” i que als centres “no hi ha problemes amb la llengua”. I ha demanat “responsabilitat” al president dels populars, “ell que ve d’una terra on hi ha dues llengües oficials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona