Política

Forcadell, Lluís Puig i Carod lideren una nova entitat per museïtzar la casa de Macià a Prats de Molló

La primera activitat serà un aplec cultural transfronterer el cap de setmana del 2 i 3 de juliol

Una nova entitat, l’Associació Amics de Casa Macià, s’ha constituït per ajudar a rehabilitar i museïtzar la casa que Francesc Macià va utilitzar a Prats de Molló el 1926 durant els anomenats Fets de Prats de Molló. Aquell any les autoritats espanyoles van descobrir i avortar el pla de Macià per envair militarment Catalunya amb l’objectiu de proclamar la seva independència. L’entitat vol enllestir el projecte el 2026, quan es compleix el centenari d’aquells fets. L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell l’Associació Amics de Casa Macià i l’exconseller Lluís Puig n’és el director. Els vicepresidents de l’associació són Carod-Rovira, el pintor valencià Antoni Miró i l’exconsellera balear Fanny Tur Riera, Carme Renedo és la secretària i Dolors Portus la tresorera, mentre que Jaume Clotet, Josep Coma, Montserrat Comas, Anna Falguera, Josep Matas i Núria Palau en són els vocals.

La primera activitat per recollir fons per a la rehabilitació de la casa serà un aplec cultural transfronterer, entre Molló i Prats de Mollo, els dies 2 i 3 de juliol.

En aquest sentit, la nova entitat neix amb una “profunda vocació transfronterera” i, més enllà del projecte de la Casa Macià, la voluntat és unir les comarques del Ripollès i el Vallespir des del punt de vista cultural, històric, social, institucional, turístic i econòmic: “No es pot entendre un territori sense l’altre i les connexions personals i els lligams familiars han de ser el motor d’una major implicació i connectivitat a tots els nivells”.

En declaracions a Efe, Lluís Puig ha destacat la “transversalitat” sobiranista dels membres que integren l’entitat, que aquest diumenge, a la casa de Macià a Prats de Molló, va celebrar la seva primera reunió conjunta amb la seva organització germana, l’Associació Casa Macià.

Tal com ja va avançar El Punt Avui el desembre passat, la gestió de la casa està encomanada a l’Associació Casa Macià, registrada amb la llei francesa i amb la qual l’Associació Amics de Casa Macià mantindrà una estreta relació per impulsar aquest projecte transfronterer, quatre anys abans que se celebri el centenari dels Fets de Prats de Molló.

L’Aplec Nacional de Cultural tindrà un caràcter anual i també en els pròxims mesos l’Associació Amics de Casa Macià engegarà altres projectes, com unes jornades d’historiografia nacional, previstes per al mes d’octubre al Vallespir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona