Política

Aval ‘in extremis’ a la UE perquè la llum baixi el 15%

Sánchez obté per fi l’autorització europea i el Congrés vota avui l’excepció ibèrica al gas

Fins al maig del 2023

“Quan dic aviat és aviat, i esperem que sigui molt aviat. Molt, molt, molt aviat.” L’al·literació li va servir, a Pedro Sánchez, per insinuar la imminent autorització de Brussel·les a l’excepció ibèrica d’un topall al preu del gas, i al vespre es va confirmar el bon olfacte del president en el ple del Congrés. El que el govern espanyol anuncia des de fa 75 dies i va ser aprovat pel Consell de Ministres fa 26 dies (el 13 de maig) va rebre finalment ahir llum verd i els clients veuran frenada l’escalada de la factura de la llum, que des del 14 de juny i fins al maig del 2023 s’abaratirà entre un 15% i un 20%.

Les famílies i empreses no només han suportat una espiral d’encariment el trimestre de guerra a Ucraïna, sinó també ser titllats de “babaus” pel president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, pel fet de tenir tarifa regulada. El BOE publicarà avui una ordre ministerial de Teresa Ribera (Transició Ecològica) perquè el topall dels preus s’apliqui al mercat majorista del dia 14 de juny i que la rebaixa dels preus es noti l’endemà, el 15 de juny. Estarà vigent 12 mesos i hauria de ser l’escut a la volatilitat de preus creada per una invasió russa que no albira el final. El cost de la mesura és de 6.300 milions només a l’Estat espanyol.

Durant els primers sis mesos, el límit al preu del gas en el mercat majorista (pool) es fixarà en 40 euros per megawatt hora (MWh), i després anirà pujant 5 euros cada mes, de tal manera que en l’últim mes d’aplicació serà de 70 euros per MWh. La mitjana de tot el període serà de 48,8 euros per MWh. Sánchez, que espera avui al Congrés que ERC i la resta votin aquest pla per abaratir la llum, veu com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, fa seu el qüestionament de “l’estructura del mercat elèctric”.

LA XIFRA

48
euros per megawatt hora (MWh) és el preu mitjà que es pagarà pel gas al mercat majorista durant 12 mesos.

Sánchez utilitza Ayuso quan Vehí li retreu la inversió

La CUP té dos diputats dels 350 que formen el Congrés i no té l’ocasió de fer preguntes en cada sessió de control al president, i ahir Mireia Vehí va aprofitar el torn per retreure a Pedro Sánchez la inversió executada del 35% el 2021 quan a Madrid era del 184%. “Posa la pandèmia d’excusa com si el virus només afectés les transferències que no van a Madrid. Estan alimentant un model d’estat en què Madrid és una aspiradora de recursos persistent”, va dir Vehí. I el president va utilitzar Isabel Díaz Ayuso contra Vehí: “Deu ser que no comunico bé, perquè si un escolta la senyora Ayuso no hi ha pitjor govern per a Madrid que el malvat govern socialcomunista presidit per Pedro Sánchez. I, en canvi, quan vostè parla sembla que jo premio Madrid al davant d’altres comunitats.”

Sánchez es va vantar de ser “el govern que va treure els peatges” i es va obrir a “resoldre la infraestructura radial”, però no va calmar l’independentisme. “No es pot ser republicà i monàrquic alhora, socialista i de la CEOE, pacifista i de l’OTAN”, li va dir Gabriel Rufián (ERC). “En tota mesa on seiem sempre els diem que, si ens en toquen 100, paguin 100. A Espanya si ets català pagues molt però tens el pitjor servei de Rodalies, els trens més vells i les pitjors carreteres”, va etzibar Míriam Nogueras (Junts).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES