Política

La justícia rebutja fer de l’espionatge amb Pegasus una gran causa catalana

Tres jutjats diferents de Barcelona investigaran per separat les querelles que van rebre

Petició per afegir-se a la comissió rogatòria instada a Madrid

Les tres querelles presentades fins al dia d’avui des de l’independentisme per l’espionatge amb Pegasus seran investigades de forma separada pels jutjats de Barcelona, evitant la creació d’una macrocausa.

Això serà així després que el jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona, que investigava des del 2020 l’espionatge a l’expresident del Parlament Roger Torrent i el regidor d’ERC Ernest Maragall, ha rebutjat acumular en la mateixa causa la querella presentada pels dirigents de la CUP i l’ha retornat al jutjat d’instrucció número 22, al qual va correspondre el cas per repartiment.

De la mateixa manera, la querella d’Òmnium seguirà en mans del jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona, mentre que la que van presentar Josep Maria Jové, president d’ERC en el Parlament, i l’eurodiputada republicana Diana Riba ha recaigut en el jutjat d’instrucció número 24, informa Efe.

Autors diferents

Ni els jutges ni els fiscals tenen intenció de fer una macrocausa Pegasus. En aquest sentit, la fiscalia de delictes informàtics de Barcelona s’està oposant de moment al fet que les querelles s’acumulin en una única causa penal adduint que, malgrat que el delicte s’hauria comès mitjançant el mateix programa Pegasus, no es pot determinar que hagin estat comesos “per una mateixa persona”.

Mentre la justícia pren aquestes decisions, els membres de la CUP i Òmnium Cultural els mòbils dels quals van ser atacats amb Pegasus han retret al jutge la “diferència de tracte” que consideren que rep la investigació dels seus casos en comparació amb la de l’espionatge al president del govern, Pedro Sánchez.

Els dirigents víctimes d’espionatge han presentat un escrit davant els jutjats que tenen a les seves mans les querelles que van presentar per l’atac als seus mòbils amb el programa Pegasus, per demanar que es doni “impuls” a les investigacions, en les quals de moment no s’ha acordat cap diligència.

Tracte diferent

En els seus escrits, l’advocat dels querellants, Benet Salellas, denuncia la “diferència de tracte” que de forma “totalment injustificada” estan rebent les investigacions per l’espionatge als independentistes i la de Pedro Sánchez, en mans de l’Audiencia Nacional i en la qual ja s’han acordat diverses diligències.

“Resulta evident que hi ha una important diferència entre la tutela judicial que s’està donant a les víctimes tutelades per l’Audiencia Nacional i les que han denunciat els fets en els jutjats de Barcelona”, denuncia el lletrat, després de precisar que ja han transcorregut 40 dies sense que les seves querelles s’hagin admès a tràmit.

Per aquest motiu, proposa que els jutjats de Barcelona que tenen a les seves mans les querelles d’Òmnium i la CUP sol·licitin participar en la comissió rogatòria que, encapçalada pel jutge de l’Audiencia Nacional José Luis Calama, es desplaçarà a Israel per prendre declaració al director d’NSO.

O que, “com a mínim”, s’incorpori a les causes investigades a Barcelona una còpia del resultat de les diligències que ha practicat fins avui l’Audiencia Nacional per aclarir l’espionatge a Sánchez i a la ministra de Defensa, Margarita Robles. També els membres d’ERC que van ser atacats amb el programa espia Pegasus han demanat a la instructora que se sumi a la comissió rogatòria a Israel encapçalada per Calama.

L’ANC, pendent

Dels diversos fronts de Pegasus, queda pendent la querella que va presentar l’ANC al seu dia en nom de Jordi Sànchez, Elisenda Paluzie, Adrià Bayé, Sònia Urpí i Jordi Domingo. Es va presentar al jutjat número 32 però encara no hi ha notícies del seu curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona