Política

El Congrés aprova el fre a la llum i blinda l’empleada de la llar

Aprovat el decret que abaratirà el rebut entre el 15% i el 20% un any

El PP s’absté

El conveni 189 de l’OIT, vigent

“Llars i empreses començaran a notar l’estalvi en la factura elèctrica immediatament. També en aquesta crisi, protegir la ciutadania i el teixit productiu és la nostra màxima prioritat”, celebrava el president Pedro Sánchez en conèixer l’aprovació al Congrés del decret que fixa un sostre al preu del gas –48,8 euros per MWh de mitjana durant un any– amb aval de la UE per abaratir el rebut entre un 15% i un 20%. Curiosament, el PP del líder sense escó, Alberto Núñez Feijóo, i Vox es van abstenir, en contrast amb el sí del govern i l’independentisme (197 sís per 143 abstencions i 2 vots en contra) que auxilia les butxaques que van des de Girona fins a Fisterra. Més unànime (341 sís i cap no i una abstenció) va ser la convalidació del conveni 189 de l’OIT que amplia drets de les empleades de la llar com ara la prestació per desocupació i el dret a vacances, i que era celebrat amb estrèpit a la porta del Congrés per elles amb la vicepresidenta Yolanda Díaz. “Ni tus chicas ni tus chachas!”, cridaven les rescabalades, que, com assenyalava Mireia Vehí (CUP), “en la majoria són dones i migrants”.

La sincronia de rebre l’autorització de Brussel·les la nit abans va fer que la joia del govern fos total, en poder aprovar el decret de l’excepció ibèrica i que el sostre al gas s’apliqui al mercat majorista del 14 de juny i que la rebaixa del preu es noti ja el 15 per a 10 milions de clients de tarifa regulada. Per als contractes fixos, l’abaratiment arribarà quan es renovin.

Escrivá frena Podem en el límit màxim a cotitzacions

L’enrenou nascut amb l’error del PSOE votant sense voler l’esmena de Podem per treure el límit màxim a les cotitzacions vivia ahir un gir de guió en què Podem va salvar la llei de plans de pensions abolint la seva esmena a canvi d’una promesa –treure el sostre actual de 4.139 euros i que els cotitzadors més alts aportin més a les pensions– que el ministre José Luis Escrivá (Seguretat Social) frena. Amb el vot a favor de PSOE, Podem, Cs, PNB i PDeCAT i el no de PP, Vox, ERC, Junts i la CUP (164), la llei era salvada al Congrés per l’abstenció de Bildu.

Pablo Echenique (Podem) sosté que té la paraula que la reforma es farà i que per això Podem s’empassa l’esmena pròpia en favor d’un bé futur, però Escrivá parla de debat pendent a la coalició sobre la recomanació 5 del Pacte de Toledo per “adequar els rendiments efectius” i amb “proporcionalitat amb la pensió rebuda”. Ras i curt i amb l’argot a la mà: destopar les cotitzacions màximes –com vol Podem– elevaria els ingressos del sistema de seguretat social (qui més cotitzi aportarà encara més), i destopar la pensió màxima (2.800 euros) beneficiaria qui més té en detriment de la solidaritat intergeneracional i de rendes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona