Política

Àfrica

Repressió

Egipte amaga la vaga de fam d’un pres polític

El popular activista Alaa Abdel Fattah fa 73 dies que no menja, però les autoritats ho neguen sense proves

El règim, aliat d’estats europeus, practica execucions i manté 60.000 presos polítics sota tortures sistemàtiques

Grups internacionals denuncien processos judicials massius que no compleixen el dret internacional

“Comen­cem a pen­sar que la intenció del govern egipci és dei­xar que Alaa mori a la presó.” És el crit des­es­pe­rat a les xar­xes soci­als d’Ahdaf Soueif, la tieta d’Alaa Abdel Fat­tah, pres polític reclòs a la temuda presó de Wadi el-Natrun. Les auto­ri­tats egípcies ho neguen, però Abdel Fat­tah esta­ria con­ti­nu­ant la vaga de fam que manté des de tres mesos enrere. El cone­gut acti­vista, una de les cares de les revol­tes del 2011 que van des­en­ca­de­nar en la cai­guda de l’autòcrata Hosni Muba­rak, ja hau­ria pas­sat 73 dies sense men­jar, segons afir­men els seus fami­li­ars.

El Con­sell Naci­o­nal pels Drets Humans, un grup supo­sa­da­ment des­vin­cu­lat de les auto­ri­tats egípcies tot i que hi hagi dub­tes de la seva inde­pendència, van visi­tar el cen­tre peni­ten­ci­ari dilluns, on supo­sa­da­ment seguien la con­dició de múlti­ples pre­sos. Un dels detin­guts que va rebre la visita dels mem­bres del Con­sell hau­ria estat Abdel Fat­tah, que segons l’informe del grup es tro­ba­ria “en un estat de salut esta­ble i amb fun­ci­ons vitals nor­mals”. El Con­sell va afe­gir-hi que el pres “rep tots els suple­ments nutri­ci­o­nals atribuïts pel cen­tre peni­ten­ci­ari, a banda del men­jar i la beguda proveïts per la seva família set­ma­nal­ment”.

La ger­mana del detin­gut, Mona Soueif, també ha recor­re­gut a les xar­xes soci­als per des­men­tir l’informe del Con­sell: “Afir­men fal­sa­ment que Alaa no està fent la vaga de fam, i que la seva salut és bona. Si és així, per què no es foto­gra­fien amb ell?” Abdel Fat­tah pretén ara des­fer-se de la seva naci­o­na­li­tat egípcia, una estratègia que a altres pre­sos polítics els ha ser­vit per sor­tir de les pre­sons. L’acti­vista ha acon­se­guit obte­nir la naci­o­na­li­tat britànica, atès que la mare, Laila Soueif, va néixer a Lon­dres.

“Podria pen­sar-se que adqui­rir la naci­o­na­li­tat britànica can­vi­a­ria alguna cosa”, argu­men­tava Soueif a The Guar­dian. Però segons la mateixa Soueif, la minis­tra d’Exte­ri­ors britànica, Liz Tiss, no esta­ria fent atenció al cas del pres egipci: “Crec que vol man­te­nir-se’n al marge. El seu silenci és ensor­di­dor.” Egipte i el Regne Unit man­te­nen forts lli­gams: Lon­dres és la capi­tal amb què el Caire té més nego­cis oberts i també la que li sub­mi­nis­tra mate­rial arma­men­tista per valor d’uns 24 mili­ons d’euros anu­als.

La presó de Wadi el-Natrun, cone­guda com “la vall de l’infern”, està ubi­cada enmig del desert i té ence­ses potents llums flu­o­res­cents les 24 hores del dia. A Abdel Fat­tah l’han empre­so­nat per múlti­ples motius. Pri­mer, per orga­nit­zació de pro­tes­tes con­tra la pro­hi­bició a mani­fes­tar-se. Més tard, per supo­sada vio­lació de la segu­re­tat naci­o­nal. El seu cas és el més cone­gut d’entre els almenys 60.000 pre­sos polítics que grups defen­sors dels drets humans cal­cu­len que hi ha a Egipte, vícti­mes de tor­tu­res sis­temàtiques i de con­di­ci­ons infra­hu­ma­nes.

Grups esta­tals i inter­na­ci­o­nals denun­cien pro­ces­sos judi­ci­als mas­sius que no com­plei­xen els requi­sits del dret inter­na­ci­o­nal, i Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal con­si­dera Egipte un dels cinc països amb més exe­cu­ci­ons del pla­neta: entre el 2018 i el 2020, les auto­ri­tats hau­rien tret la vida a almenys 241 per­so­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.