Política

L’advocat general de la UE veu deslleialtat de Marchena per haver mantingut Junqueras a la presó

El lletrat defensa rebutjar el recurs del líder d’ERC sobre el seu escó a l’Eurocambra

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) rebutja el recurs del líder d’ERC, Oriol Junqueras, contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó. En la seva opinió, que no és vinculant per a la decisió del tribunal, el lletrat avala la decisió del desembre del 2020 del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de desestimar el recurs de Junqueras perquè defensa que l’Eurocambra no tenia “competències” per oposar-se a la decisió del Tribunal Suprem de suspendre el mandat com a eurodiputat del líder republicà.

L’opinió general de l’advocat general del TJUE publicada aquest dijous respon a una apel·lació de de Junqueras a la decisió del TGUE del desembre del 2020 de rebutjar el seu recurs contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó.

En les conclusions emeses en el cas de la retirada de l’escó a Junqueras per part del llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, Maciej Szpunar admet que el Suprem, amb el magistrat Manuel Marchena al capdavant, pot haver vulnerat el principi de cooperació lleial amb les institucions de la Unió Europea.

Els fets i la decisió del TGUE

Després de la sentència del TJUE del desembre del 2019 que reconeixia la immunitat de Junqueras com a eurodiputat des del moment de la seva elecció, el Tribunal Suprem va decidir que aquesta protecció no impedia ni jutjar-lo ni dictar sentència per l’1-O. Per tant, va decidir que la sentència condemnatòria comportava la suspensió del seu mandat com a eurodiputat.

Seguit de la decisió del Suprem, l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, va declarar vacant l’escó de Junqueras i el líder d’ERC va presentar un recurs al TGUE contra la cambra per aquesta decisió. En aquest recurs, el tribunal de primera instància a Luxemburg examinava si l’Eurocambra podia o no qüestionar la suspensió del mandat per part del Suprem. Per tant, no entrava a valorar si Junqueras havia d’ocupar o no l’escó després que el TJUE reconegués la seva immunitat.

En la sentència, el TGUE considerava que l’Eurocambra no podia “qüestionar la conformitat amb el dret europeu” de la decisió del Suprem. Segons els magistrats europeus, la cambra no tenia “cap competència per controlar la decisió de les autoritats d’un estat membre (...) d’anul·lar el mandat d’un eurodiputat”.

A més, el TGUE defensava que la decisió de Sassoli de declarar vacant l’escó de Junqueras no podia “ser objecte de recurs” perquè era un acte “purament informatiu” que recollia la resolució de les autoritats espanyoles.

L’advocat general del TJUE que ha emès la seva opinió aquest dijous sobre el rebuig inicial de l’Eurocambra a donar l’escó a Junqueras és el polonès Maciej Szpunar, el mateix que el 2019 es va pronunciar a favor de la immunitat del líder d’ERC, una decisió després ratificada pel tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona