Política

eurogrup

L’Eurogrup actuarà per a garantir l’estabilitat financera

Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona actuaran per a evitar una recessió

Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona(l’Eurogrup) han assegurat aquest dijous que actuaran per a assegurar l’estabilitat de l’eurozona en un entorn de pujades de tipus d’interès, després que ahir el Banc Central Europeu (BCE) anunciés mesures per a rebaixar les primes de risc disparades en alguns països de l’euro.

“Tots els membres de l’Eurogrup han reafirmat el seu compromís de fer els passos i decisions polítiques necessàries per a continuar assegurant la resiliència de l’eurozona”, ha dit el president d’aquest fòrum, Paschal Donohoe, al final d’una reunió en la qual els ministres van debatre amb la presidenta del BCE, Christine Lagarde, la situació econòmica i les decisions de Frankfurt.

Els Dinou, ha afegit, estan “absolutament units” en l’opinió que l’eurozona es mantindrà robusta malgrat els canvis en el mercat de deute sobirà, on en els últims dies s’havien disparat els rendiments dels bons de països de la perifèria després de l’anunci, la setmana passada, que pujarà els tipus d’interès al juliol per primera vegada en onze anys.

Això ha fet escalar les primes de risc de països com Itàlia, Espanya, Grècia o Portugal –el diferencial entre què paguen pels seus bons a deu anys en comparació amb el “bund alemany, considerat el més segur– a nivells no vists des de la primavera de 2020 i ha atiat la por a una crisi de deute com la de fa una dècada.

Tant és així que el BCE va decidir ahir en una reunió d’urgència accelerar la creació d’un instrument que eviti la fragmentació de l’eurozona, que sorgiria d’una excessiva disparitat entre els costos del deute de diferents països, i mentrestant, reinvertir els bons que vagin vencent del seu extint programa per la pandèmia per a comprar deute de països el risc dels quals es dispari.

En la trobada d’avui, Lagarde ha defensat davant els ministres la necessitat d’abordar aquest “risc de fragmentació” perquè planteja una “greu amenaça” al mandat del BCE de mantenir l’estabilitat de preus i ha assegurat que dubtar del seu compromís en aquest sentit “seria un greu error”, segons han indicat fonts europees.

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha considerat que els ministres reconeixen la “importància” de l’actuació del BCE, però ha insistit que “no podem demanar a la política monetària que ho faci tot” i ha instat a mostrar “unitat i determinació” també amb les polítiques pressupostàries.

“Amb una combinació de polítiques coherent, estic segur que l’eurozona navegarà estàs aigües problemàtiques sense necessàriament anar a una recessió”, va dir en la roda de premsa posterior a la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona