Política

Unió Europea

Dinamarca notifica oficialment a la UE la seva adhesió a la política comuna de Defensa

La resta dels vint-i-set hauran d’aprovar ara la derogació de l’anomenada excepció danesa en aquest àmbit

Borrell destaca que amb la integració del país nòrdic Europa estarà “més unida” i “forta” i tindrà “més capacitat d’actuació”

Dinamarca ha notificat aquest dilluns formalment a la Unió Europea (UE) la seva adhesió a la Política Comuna de Seguretat i Defensa, després d’haver-se’n mantingut al marge durant 30 anys.

“He rebut la notificació oficial de l’adhesió de Dinamarca a la nostra Política Comuna de Seguretat i Defensa”, ha confirmat aquest matí l’alt representant de la UE d’Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

El ministre danès d’Exteriors, Jeppe Kofod, ha lliurat a Borrell la carta del seu govern a través de la qual Dinamarca sol·licita l’entrada a la política comunitària de defensa.

“Amb això, Europa estarà encara més unida, la defensa de la UE serà encara més forta i augmentarà la nostra capacitat d’actuació”, ha celebrat Borrell.

Una vegada que Dinamarca ha notificat oficialment a la UE i als Estats membres el seu desig d’entrar en la política comuna de defensa, correspon a Borrell proposar a la resta dels vint-i-set que confirmin aquest pas. Els Estats membres hauran d’aprovar per unanimitat una modificació dels textos legals que incloïen l’excepció danesa en relació amb la Defensa.

Fonts comunitàries veuen, amb l’adhesió danesa, noves oportunitats especialment en l’àmbit naval i en l’aportació de personal a les missions. Dinamarca ja participava en les missions civils de la UE però ara també  podrà participar en les militars.

El país nòrdic també haurà de participar en el pressupost dedicat a operacions i tindrà una veu i serà part en el procés de presa de decisions. Igualment, passarà a integrar-se en l’Agència Europea de Defensa i podrà afegir-se a programes que estiguin en línia amb les seves prioritats en matèria de defensa.

Una vegada es faci efectiva la seva integració en la defensa comunitària, Dinamarca podrà demanar la seva participació en l’anomenada cooperació reforçada permanent o PESCO, per la qual actualment 25 Estats membres han decidit col·laborar més estretament en projectes militars.

Dinamarca va aprovar l’1 de juny sumar-se a la cooperació en defensa dins de la UE en eliminar l’excepció que en aquesta àrea mantenia des de feia tres dècades després d’un històric referèndum convocat arran de la intervenció militar russa a Ucraïna.

És la primera vegada que el país elimina una de les quatre excepcions que manté a la política comuna de la UE des de 1993, després de dues consultes anteriors fallides. Copenhaguen continua rebutjant l’euro i determinades provisions de la política de Justícia i Interior de la UE.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona