Política

Kíiv denuncia que el setge rus al Donbass arriba a un “temible” punt culminant

Les forces de Moscou són a un pas d’encerclar els dos bastions industrials de Lugansk

Arriba a Ucraïna un lot de míssils dels EUA de més llarg abast

La guerra d’Ucraïna entra avui en el seu quart mes amb la intensificació dels combats a la regió del Donbass, on la lluita pel control de les ciutats de Severodonetsk i Lissitxansk ha assolit un “temible clímax”, segons un portaveu del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Les forces russes podrien encerclar aviat les dues ciutats industrials de l’est d’Ucraïna i separar-les de la resta del territori d’aquest país. “L’amenaça d’una victòria tàctica russa és aquí, però encara no ho han aconseguit”, va explicar ahir el portaveu, Oleksí Arestóvitx, mentre Zelenski carregava un cop més contra l’ofensiva al Donbass. “Hi ha hagut atacs massius, aeris i d’artilleria. L’objectiu de l’invasor es manté invariable: destruir tot el Donbass pas a pas”, va denunciar en un vídeo el líder ucraïnès. Aquestes paraules van coincidir ahir amb l’arribada a Ucraïna del primer lot dels EUA de míssils terra-terra de més llarg abast. “El que ens cal és paritat [amb les forces russes] al camp de batalla per aturar aquest exèrcit diabòlic i empènyer-lo més enllà de les fronteres d’Ucraïna”, hi va afegir. La caiguda de Severodonetsk i Lissitxansk plantejaria als comandants ucraïnesos el difícil dilema de si resistir i lluitar, arriscant-se al tall de les línies de subministrament i a l’encerclament de milers de defensors, o perdre els dos últims grans bastions urbans a Lugansk, part de la regió del Donbass. Més al sud, tres míssils de creuer van impactar ahir a Mikolaiv, mentre les defenses antiaèries en van abatre dos més prop d’Odessa, segons l’exèrcit ucraïnès.

Patrimoni destruït

Finalment, també la Unesco va fer ahir balanç dels quatre mesos de guerra. Segons l’entitat de l’ONU, més de 150 monuments o llocs culturals protegits han estat totalment o parcialment destruïts des de l’inici de la invasió. Es tracta de 70 edificis religiosos, 30 construccions històriques, 18 centres culturals, 15 monuments, 12 museus i 7 biblioteques.

Alemanya activa l’alerta pel gas

Redacció

El govern alemany va activar ahir la segona fase del seu pla d’emergència del gas, arran de la disminució del subministrament procedent de Rússia i dels elevats preus. “El gas és a partir d’ara un bé escàs”, va explicar el ministre d’Economia i Clima, l’ecologista Robert Habeck, per qui, encara que de moment la seguretat del subministrament està garantida, les reserves podrien arribar buides a l’hivern. La prioritat és omplir els dipòsits, buscar subministraments alternatius, construir la infraestructura necessària i accelerar el desenvolupament de les renovables, a més de reduir el consum de gas, va dir Habeck.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid