Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Els líders europeus avalen atorgar a Ucraïna l’estatus de país candidat a la Unió Europea

Els 27 també donen llum verda a concedir l’estatus a Moldàvia i traslladen un missatge d’optimisme a Geòrgia

Els líders europeus han avalat aquest dijous atorgar a Ucraïna l’estatus de candidat a la Unió Europea (UE), el pas previ perquè el país pugui obrir negociacions amb Brussel·les per iniciar el procés d’adhesió.

En la cimera dels 27 que ha arrencat aquest dijous a la capital belga, els caps de govern també han donat llum verda a concedir l’estatus de candidat a Moldàvia, mentre que a Geòrgia –l’altre país inclòs en el debat– se li ha traslladat un missatge d’optimisme per a les seves aspiracions europees malgrat exigir-li reformes.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha qualificat l’acord de “moment històric”, tot destacant que suposa “un pas crucial en el camí cap a la Unió Europea”.

El consens entre els diferents estats membres abans de l’inici de la cimera ja es preveia ampli. A l’arribada de la reunió, els líders europeus han remarcat la importància de transmetre “un senyal fort” a Ucraïna i de “donar esperança” a la ciutadania del país. Fins i tot alguns dels estats que fins ara s’havien mostrat més escèptics amb el procés d’adhesió, com els Països Baixos, han assenyalat que la manera d’enfocar el procés ha estat “equilibrat i adequat”.

La decisió del Consell també arriba just una setmana després el president francès, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre italià, Mario Draghi, viatgessin fins a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En aquella trobada, els líders europeus es van posicionar a favor que Ucraïna obtingués de forma “immediata” l’estatus de candidat, tot subratllant que Ucraïna és un clar exemple de “la defensa dels valors de la democràcia i llibertat que caracteritzen el projecte europeu”.

D’aquesta manera, el Consell dóna continuïtat a l’opinió que va emetre el divendres passat la Comissió Europea, que va mostrar-se a favor d’acceptar Ucraïna i Moldàvia com a països candidats i d’atorgar l’estatus a Geòrgia “un cop s’hagin adreçat una sèrie de prioritats”. En el mateix document, l’executiu europeu va matisar que aquest procés d’ampliació és “reversible” i “basat en els mèrits” que assoleixi cada estat.

Zelenski agraeix als líders de la UE l’estatus de candidat a Ucraïna

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït als líders de la Unió Europea (UE) la concessió avui al seu país de l’estatus de candidat a entrar en el club comunitari.

“Aquest és un moment únic i històric en les relacions amb la UE. Li estic molt agraït a (el president del Consell Europeu) Charles Michel; a (la presidenta de la Comissió Europea, Ursula) Von der Leyen, i als líders de la UE pel seu suport”, ha afirmat Zelenski en un missatge en Twitter.

“El futur d’Ucraïna està dins de la UE”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona