Política

Israel

Parlament israelià s’afanya a aprovar lleis pendents abans de la seva dissolució imminent

La Kenésset ja va acordar ahir el final de la legislatura en lectura preliminar i es preveu que la ratifiqui avui amb dues votacions addicionals

Els partits també discuteixen quan se celebraran els comicis, que podrien ser a finals d’octubre o principis de novembre

El plenari del Parlament israelià (Kenésset) es reuneix aquest dimecres en una nova jornada maratoniana per aprovar diversos projectes de llei a última hora, abans de la seva dissolució. La votació, prevista per aquest mateix dimecres, podria ser a última hora de la nit o fins i tot de matinada.

Els 120 diputats de la Cambra van votar ahir el final de la legislatura en una primera lectura, un pas que s’ha de ratificar avui amb dues votacions addicionals que portaran a la dissolució de la cambra i marcaran la convocatòria de comicis a finals d’octubre o inicis de novembre. Seran les cinquenes eleccions a Israel en menys de quatre anys.

L’actual govern continuarà en funcions i el fins ara primer ministre, Naftali Benett, serà substituït automàticament pel seu principal soci de coalició, Jair Lapid, una transició que es preveu oficialitzar demà en una cerimònia formal.

Lapid passarà a ser cap d’Executiu interí fins que hi hagi comicis i es formi un altre govern, el seu nomenament no haurà de ser votat a Parlament ni haurà de prestar jurament a l’assumir el càrrec. També mantindrà el seu lloc actual com a ministre d’Exteriors, i Benet passarà a assumir una cartera relacionada amb assumptes de l’Iran.

Els dos dirigents van anunciar la setmana passada que donaven la seva coalició per acabada i posaven en marxa el procés per concloure legislatura després de perdre la majoria parlamentària i afrontar diferents crisis internes que no han pogut superar.

El seu heterogeni executiu –format per vuit partits de tot l’espectre ideològic–, que es va formar al juny de 2021 amb la meta d’expulsar del poder l’ex-primer ministre Benjamin Netanyahu,  ha durat a penes un any. El bloc de partits opositors que lidera Netanyahu ha intentat trobar aquests dies una majoria per crear un gabinet alternatiu i evitar els comicis, però tampoc no ho ha aconseguit el seu objectiu.

Aquest escenari aboca Israel a un altre periple d’inestabilitat política i als seus cinquens comicis des del 2019. El país ha celebrat eleccions amb una freqüència mitjana de 2,4 anys des del 1996.

El panorama polític israelià està polaritzat entre els sectors favorables i contraris a Netanyahu. Segons els sondejos, no es preveu que cap dels blocs obtingui una majoria clara en els pròxims comicis, cosa que podria conduir a una nova espiral electoral.

És per això que Amb tot, abans de la seva dissolució, els diputats del Parlament aborden de forma accelerada els procediments per validar desenes de projectes de llei pendents d’aprovar, alguns ja pactats entre govern i oposició i que ahir es van votar en primera lectura.

Entre ells hi ha mesures per augmentar el finançament públic dels partits en campanya electoral, una llei per enfrontar la crisi climàtica, una altra per posar en marxa la construcció del metro a la ciutat de Tel Aviv o una per brindar millor assistència legal a les víctimes de delictes sexuals i tracta de persones.

Quan el Parlament quedi dissolt, serà molt complicat aprovar noves lleis, i només es podrà realitzar en casos molt excepcionals fins a la formació d’un nou govern.

Els partits discuteixen també la data de comicis, que es podrien celebrar el 25 d’octubre o l’1 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona