Política

El PSC demana un pla urgent per garantir una gestió eficaç dels residus

En el passat plenari, el govern de Junts i ERC no va aconseguir l’aprovació per continuar portant residus a l’abocador de Solius, una instal·lació entre les més contaminants de Catalunya

La portaveu del grup municipal dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha demanat que el govern de Junts i ERC a l’Ajuntament de Girona tingui amb urgència un pla alternatiu per garantir una gestió eficaç i sostenible dels residus a la ciutat. Ho ha fet després que el govern municipal no hagi aconseguit l’aprovació per continuar portant els residus de la fracció orgànica a Solius, un abocador que treballa sense cap garantia legal vigent i sobre el qual pesa una sentència de tancament en ferm. “La gestió de residus a Girona s’ha de replantejar del tot i cal donar una solució sostenible o compromesa amb el medi ambient”, ha explicat Sílvia Paneque. Les plantes de tractament són les instal·lacions amb menys petjada de carboni, després les plantes de valorització i, per últim, els abocadors són els més contaminants. “La Conselleria d’ERC a la Generalitat, amb el suport de la CUP, ha condemnat les plantes de valorització. Però, com que no tenim prou plantes de tractament, el resultat catastròfic és haver augmentat els residus als abocadors”.

Fa molts anys que el govern de la Generalitat coneix la problemàtica específica de la comarca del gironès i de la ciutat de Girona en particular. Concretament, des del 2013 l’augment de recollida de fracció orgànica ha estat important i en aquesta dècada s’ha doblat. La resposta del govern de la Generalitat ha estat un anunci de planta de tractament a Campdorà a 4 anys vista. “D’acord. Però el problema el tenim ara”, recorda Paneque. L’Ajuntament de Girona hauria d’haver tingut una exigència més alta en aquestes circumstàncies, segons la portaveu. L’Ajuntament de Girona ha arribat a una situació límit: a poques hores de l’acabament d’un conveni transitori forçat, no se n’ha pogut aprovar cap de nou, perquè l’única proposta va ser continuar portant els residus a Solius.

El govern de l’Ajuntament de Girona ha generat un deute de 600.000€ i 60 factures pendents de pagament, perquè ha enviat residus a Solius sense conveni. Per resoldre-ho es va fer el conveni forçat, que ara es pretenia renovar. Quan es va fer el conveni forçat, el govern de l’Ajuntament s’havia compromès a no enviar més residus a Solius a partir del 30 de juny del 2022. Però, al final, l’única proposta ha estat de nou la de Solius. “Hem demanat una gestió eficaç i sostenible i no hi ha capacitat de tenir aquesta alternativa. A l’últim moment, com en el contracte de neteja, l’única possibilitat que ofereix l’Ajuntament és prorrogar una mala opció”.

L’abocador de Solius, a on el govern municipal va proposar continuar portant els residus de Girona, ha contaminat les aigües del Ridaura durant les últimes dècades -tal com demostren diferents estudis i sentències judicials-, és obsolet i carrega amb una sentència judicial de tancament en ferm. Els propis informes tècnics de l’Ajuntament han advertit que el govern de Girona ha estat enviant residus a Solius “prescindint totalment i absolutament del que està legalment establert”. L’abocador de Solius, a data d’avui, no pot operar legalment tampoc per falta de licitació del gestor, no té autorització ambiental, una part del terreny que ocupa és incompatible amb el règim urbanístic i l’avaluació de l’impacte ambiental va ser declarada defectuosa. Aquestes són les raons que varen donar els diferents grups de l’oposició per abstenir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona