Política

OTAN

Dinamarca ratifica l’ingrés de Suècia i Finlàndia a l’Aliança

És el primer dels 30 Estats membres de l’OTAN que dona el pas

Tots ells han signat avui el protocol d’adhesió dels dos països candidats

Dinamarca ja ha ratificat la sol·licitud de Suècia i de Finlàndia per ingressar a l’OTAN. El país escandinau és el primer dels 30 estats membres de l’aliança que fa el pas.

L’ambaixadora danesa a Washington, Lone Dencker Wisborg, ha fet arribar aquest dimarts la carta amb el vist-i-plau del seu país al Departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica (EUA), que és el dipositari designat pel Tractat de l’Aliança. “He tingut el gran honor de lliurar avui la ratificació de Dinamarca a l’adhesió de Suècia i Finlàndia i a l’OTAN al Departament d’Estat dels EUA. Estic orgullosa que Dinamarca sigui un dels primers països a ratificar la pertinença dels nostres col·legues nòrdics”, ha anunciat l’ambaixadora en un missatge a les xarxes socials. 

El ministre d’Exteriors danès, Jeppe Kofod, ha confirmat que Copenhaguen ha completat el procés i s’ha mostrat confiat que la resta d’aliats faci el mateix amb rapidesa.

“Estic orgullós que Dinamarca hagi aconseguit tan ràpidament l’objectiu de donar la benvinguda a Suècia i Finlàndia a l’OTAN,” ha declarat Kofod, segons un comunicat del seu departament. El ministre ha destacat que això només ha estat possible gràcies a la “gran flexibilitat” de totes les forces polítiques representades al Parlament danès durant tot el procés.

Segons ell, això “dóna testimoniatge dels profunds llaços de solidaritat entre Dinamarca i els nostres amics nòrdics”.

El ministeri d’Exteriors ha explicat que Dinamarca, juntament amb els altres països membres, ha signat avui oficialment el protocol d’adhesió dels dos països candidats a la seu de l’OTAN a Brussel·les.

Suècia i Finlàndia van sol·licitar l’ingrés a l’OTAN el passat 18 de maig, després del començament de la guerra d’Ucraïna. Amb aquesta decisió han posat punt i final a la seva tradicional política de neutralitat.

Els líders de l’Aliança van acordar la setmana passada a la cimera de Madrid donar inici al procés d’admissió, després que els dos països nòrdics arribessin a un acord amb Turquia, que n’havia vetat l’accés.

Finlàndia i Suècia, que tenen provisionalment l’estatus de països observadors, només es convertiran en membres de ple dret després que els 30 membres ratifiquin els protocols d’accés a nivell nacional.

Un cop hagin finalitzat el pertinent tràmit parlamentari o executiu –diferent a cada país-, hauran de fer arribar les seves cartes d’aprovació al Departament d’Estat dels EUA.

Noruega, Islàndia i els països bàltics han anunciat la seva intenció de ratificar l’ampliació en els pròxims dies i està previst que el parlament d’Alemanya faci el mateix aquest divendres, abans que comenci el recés per les vacances d’estiu.

El Canadà dona el vistiplau a l’entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN

Agències

El Canadà ha ratificat aquest dimarts l’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha assegurat aquest dimarts que el seu país s’ha convertit en “el primer en ratificar els Protocols d’Accés de Finlàndia i Suècia a l’OTAN”.

L’anunci s’ha produït poc després que Dinamarca ha fet públic que ja ha completat el procés de validació.

El polític canadenc ha afirmat que aquest pas apropa els dos països nòrdics  a la “plena incorporació” i ha demanat a la resta d’aliats que facin el mateix amb rapidesa per limitar les “interferències dels enemics”.

Trudeau ha destacat que la integració de Finlàndia i Suècia farà que l’OTAN sigui “més forta”.

En aquest sentit, ha recordat que el Canadà és un dels països fundadors de l’aliança militar i que defensa la política de portes obertes de l’OTAN per a la incorporació de “qualsevol país europeu” en posició de complir els “compromisos i obligacions” de l’organització, com la protecció de la democràcia i la contribució a la defensa col·lectiva dels països membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona