Política

Regne Unit

Johnson plega

El primer ministre britànic cedeix a la pressió i anuncia la seva renúncia al càrrec

Continuarà al capdavant del govern fins que el Partit Conservador hagi escollit un nou líder

La setmana que ve donarà a conèixer el calendari

Boris Johnson plega. No ha pogut aguantar la pressió dels seus companys de govern i de partit. Ha lluitat per aguantar en el càrrec, com ell mateix ha reconegut, però finalment ha cedit en el torcebraç amb els seus ministres, després que un rere l’altre l’haguessin deixat sol i l’haguessin convidat a marxar. “Si no tens govern per dirigir, no pots continuar”, va dir Johnson, en la seva compareixença de renúncia davant el número 10 de Downing Street. Minuts abans acabava de nomenar un nou govern per omplir els buits que havien deixat els ministres dimissionaris.

“Lamento no haver convençut als meus companys, lamento no poder continuar liderant aquests projectes i idees, però amics ningú és indispensable en la vida política, així que considero que el Partit Conservador podrà trobar un altre líder”, va dir Johnson, al qual es va comprometre a donar suport. “Al poble britànic dir-li que sé que moltes persones estan alleugerides i altres decebudes, estic trist per deixar la millor feina del món”, va afegir el polític conservador.

“Vull dir als milers de persones que van votar per nosaltres el 2019 per una àmplia majoria conservadora, la més gran des de 1997, que la raó per la qual he intentat continuar per complir amb aquest mandat no és perquè vulgui fer-ho personalment sinó perquè pensava que era el meu deure i la meva obligació amb el poble britànic complir el promès el 2019”. En la seva compareixença, Johnson ha dit que havia estat un “honor” haver dirigit els objectius assolits per aquest govern, com haver recuperat la sobirania d’aquest país” –en al·lusió a la sortida del Regne Unit de la UE– i “aconseguir posar fi a la pandèmia amb la campanya de vacunació més gran d’Europa” i en els últims mesos “liderant els països occidentals en la guerra contra Putin a Ucraïna”. També s’ha dirigit a aquest país, i ha dit que el poble britànic el continuarà donant suport.

Johnson ha lamentat no poder continuar, però no pot continuar i cal buscar un nou líder. “El Partit Conservador hauria de tenir un nou líder i, per tant, primer ministre. He parlat amb el partit per començar el procés i el calendari l’anunciarem la setmana que ve. Avui de moment u nou gabinet que dirigiré fins que hi hagi un nou líder.

El govern interí no implementarà noves polítiques

EFE

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha avançat aquest dijous als seus ministres que el govern no buscarà implementar noves polítiques ni introduirà grans canvis de direcció en la seva etapa interina, després d’haver anunciat aquest dijous la seva dimissió després de gairebé tres anys de mandat.

Segons detalla un comunicat divulgat avui per Downing Street –l’oficina i despatx oficial del primer ministre-, Johnson “ha aclarit que el govern no buscarà implementar noves polítiques ni introduir canvis en la direcció” sinó que “se centrarà en executar l’agenda sobre la base de la qual el govern va ser elegit”. La nota mateixa nota assenyala que el cap del govern “ha dit que deixarà les decisions fiscals importants per al pròxim primer ministre”.

L’encara premier ha explicat que “la seva prioritat serà ara continuar executant les promeses incloses en el manifest i assegurar-se que el govern està al costat dels ciutadans, amb el preu de l’energia, en el transport, en habitatge i en tots els assumptes que els importen”.

La nota explica que “el primer ministre ha inaugurat el Consell de Ministres donant la benvinguda a aquells que hi han tornat o s’hi han unit per primera vegada”, en referència als nomenaments de nous ministres anunciats avui per Johnson, alguns abans de presentar la seva dimissió.

Entre aquests nomenaments hi ha els de Greg Clark com a nou ministre de Cohesió Territorial després de la destitució de Michael Gove, James Cleverly com a titular d’Educació, Kit Malthouse com a responsable del ministeri del Gabinet, Robert Buckland com a nou ministre per a Gales i Shailesh Vara com a ministre per a Irlanda del Nord.

Els membres del gabinet han remarcat les fites assolides per Johnson, “com l’execució del Brexit, la posada en marxa del programa nacional de vacunació, el suport als ciutadans davant l’augment del cost de la vida i el seu lideratge a nivell global enfront a la invasió russa d’Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona