Política

Regne Unit

Brussel·les evita comentar la dimissió de Boris Johnson

La CE remarca que la renúncia del primer ministre del Regne Unit no canvia la seva posició en les negociacions sobre el protocol irlandès

L’expedient obert a Londres per aquesta qüestió continua obert

La Comissió Europea (CE) ha evitat pronunciar-se aquest dijous sobre la dimissió del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, com a líder del Partit Conservador britànic, i el seu anunci que abandonarà el càrrec de cap del govern a la tardor.

“Sobre els esdeveniments al Regne Unit com a tals, no tenim comentaris. No comentem els processos democràtics en països tercers, tampoc dels Estats membres”, ha declarat el portaveu de la CE Johannes Bahrke durant la roda de premsa diària de la institució.

En qualsevol cas, Brussel·les ha deixat clar que la renúncia de Johnson no canvia la posició de la CE en relació amb les negociacions amb Londres sobre el protocol irlandès inclòs en l’acord del Brexit. “No canvia la nostra posició sobre el protocol, sobre el nostre treball amb les autoritats britàniques, amb Irlanda del Nord”, ha assenyalat el portaveu comunitari Daniel Ferrie. “La nostra posició és la de buscar solucions sobre la implementació del protocol i això és tot. No canvia”, ha afegit.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar aquest dimecres la seva dimissió com a líder dels conservadors però es mantindrà al capdavant d’un executiu provisional fins que el partit triï el seu nou líder. La previsió és que el relleu arribi a l’octubre, abans del congrés anual de la formació.

La dimissió de Johnson es produeix després que el govern del Regne Unit presentés un projecte de llei que, si arriba a aprovar-se, permetria a Londres incomplir de manera unilateral parts del protocol irlandès inclòs en l’acord del Brexit per evitar una frontera dura entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord.

La presentació d’aquest projecte legislatiu ha portat Brussel·les a reactivar l’expedient que va obrir a Londres l’any passat, quan aquest país va revelar per primera vegada els seus plans per saltar-se el protocol irlandès.

El portaveu comunitari ha confirmat que aquest procediment d’infracció segueix en curs.


“Les coses només poden millorar”
La líder del grup parlamentari dels Socialdemòcrates, l’espanyola Iratxe García, ha declarat en un comunicat que “el temps en el càrrec de Boris Johnson ha tensat les relacions entre la UE i el Regne Unit a un mínim històric”. “La seva dimissió, llargament esperada, ha de marcar un punt d’inflexió. El Regne Unit es mereix una cosa millor que aquest govern tory”, ha opinat.

L’antic negociador del Brexit per part del Parlament Europeu, el liberal belga Guy Verhofstadt, ha relacionat la renúncia de Johnson amb la sortida  “del seu amic” Donald Trump de la presidència dels Estats Units i s’ha preguntat si suposa “el final d’una era de populisme transatlàntic”. “Esperem que sí”, ha afegit Verhofstadt.

Pel també ex-primer ministre belga, “les relacions entre la UE i el Regne Unit van patir enormement amb l’elecció del Brexit per part de Johnson”, per la qual cosa ara “les coses només poden millorar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona