Política

Irlanda

El Sinn Féin anuncia una moció de censura contra el govern

Mary Lou McDonald considera que a l’executiu de coalició “li ha arribat l’hora” perquè s’ha quedat “sense idees”

El partit republicà presenta la iniciativa després que el bloc governamental hagi perdut la majoria al Parlament

El principal partit de l’oposició a Irlanda, el Sinn Féin, ha confirmat aquest divendres que presentarà aquest divendres una moció de censura contra el govern en protesta per la seva gestió de la crisi provocada per l’increment del cost de la vida, entre altres assumptes.

La presidenta de la formació, Mary Lou McDonald, ha argumentat que a l’executiu de Dublín –una coalició entre centristes, democratacristians i verds– “li ha arribat l’hora” de plegar, perquè  després de dos anys al poder “s’ha quedat sense idees” per afrontar els problemes que afecten el país.

El Sinn Féin, antic braç polític del desactivat Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha anunciat aquesta iniciativa quan el govern ha perdut la seva majoria parlamentària al quedar-se amb 79 escons.

La coalició governamental, formada pel Fianna Fáil, el Fine Gael i el Partit Verd, va perdre la passada setmana una votació sobre una mesura legislativa per l’oposició d’un parlamentari democratacristià. La posterior sortida d’aquest diputat de la seva formació ha deixat la coalició en minoria.

“Aquest govern ha perdut la seva majoria. Potser encara podria improvisar majories per a votacions sobre assumptes puntuals, però després de dos anys ha arribat al final del camí”, ha sentenciat McDonald a la cadena pública RTE.

La líder republicana ha considerat que l’executiu està “desconnectat” dels problemes que afecten la ciutadania, com l’augment del cost de la vida o la greu crisi de l’habitatge.

Aquest últim assumpte va ser la principal carta electoral del Sinn Féin als comicis generals de 2020, en els quals va obtenir el major percentatge de vots i 37 escons, els mateixos que el Fianna Fáil.

Com a partit més votat, el Sinn Féin va buscar suports entre altres partits minoritaris, però McDonald no va arribar a la majoria parlamentària per formar una coalició d’esquerres.

Els dos partits hegemònics irlandesos, el Fianna Fáil i el Fine Gael, van sumar forces amb els verds per repartir-se la legislatura, amb un primer ministre centrista durant la primera meitat (Micheál Martin) i un altre democratacristià a la segona (Leo Varadkar).

La moció de censura del Sinn Féin serà debatuda la setmana que ve, abans que el Parlament irlandès tanqui per les vacances d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona