Política

Alemanya alerta que el tall de gas rus l’abocaria a una situació d’emergència

És una revisió rutinària però Berlín tem que el Kremlin allargui la situació i deixi sense subministrament el país

Les restriccions en relació amb la crisi energètica ja són notables

El subministrament de gas entre Rússia i Alemanya a través del gasoducte Nord Stream 1 s’aturarà deu dies a partir d’aquest dilluns per tasques de manteniment. Es tracta d’una revisió que es fa anualment però que enguany, a diferència d’exercicis anteriors, pot tenir conseqüències geopolítiques molt rellevants. Berlín tem que el Kremlin prorrogui el tall i deixi sense subministrament el país sota l’argument d’haver trobat problemes tècnics, una situació que ja s’ha donat al llarg dels últims mesos. Les tasques, a més, arriben en un moment crític per la UE, que té com a objectiu elevar fins a almenys el 80% les seves reserves de gas i poder fer front a un hivern sense dependre dels combustibles fòssils russos.“Basant-nos en el que hem vist fins ara, no seria sorprenent que es trobessin petits detalls tècnics [per part de Rússia] i que llavors diguessin que no es pot reactivar el subministrament”, ha advertit el ministre d’economia alemany, Robert Habeck.De fet, el màxim responsable de les finances al país ha reconegut que Alemanys hauria d’estar preparada davant la possibilitat que Rússia decidís suspendre el subministrament de gas més enllà del termini establert.Moscou, per la seva banda, nega les acusacions i insisteix que les tasques de manteniment són regulars i estan programades. “Ningú s’està inventant reparacions”, ha assegurat el secretari de comunicació de Putin, Dmitri Peskov.

L’Agència Federal de Xarxes, l’autoritat reguladora dels mercats de xarxes a Alemanya, ha advertit que “el pitjor dels casos” en l’actual crisi energètica, el tall definitiu del gas per part de Rússia, col·locaria Alemanya en una situació d’emergència. “El pitjor dels casos, és a dir, si realment ja no arribés gas des de Rússia”, té “molt, molt mal aspecte”, va advertir el president de l’Agència Federal de Xarxes, Klaus Müller, en declaracions al programa matinal de la cadena pública ZDF. “Dependria, a més, de diversos paràmetres. Per exemple, la rapidesa amb la qual el govern pot adquirir terminals de gas liquat o quant de gas pot estalviar un mateix”, va afegir.“Però hi ha diversos escenaris segons els quals entraríem en una emergència de gas. Això significaria que hi hauria molt poc gas. Per això cal fer tot el possible ara per evitar-ho, això també depèn de nosaltres”, va indicar.

Respecte a la possibilitat que Rússia no restableixi el flux de gas una vegada finalitzades les tasques de manteniment del gasoducte rus Nord Stream, Müller ha declarat que “ningú no ho pot dir amb certesa”. Rússia va anunciar el juny passat dues reduccions consecutives dels subministraments de gas a través del Nord Stream, primer una d’un 40% i després una altra addicional del 33%, que el gegant gasístic rus Gazprom va justificar amb problemes amb les revisions tècniques de les turbines de l’empresa alemanya Siemens que es fan servir a les estacions de bombament.

Canadà ha accedit a enviar a Alemanya una turbina que estava en reparació per no haver de lliurar-la directament a Gazprom i no violar així les sancions imposades a Moscou.

Müller va reconèixer que les restriccions en relació amb la crisi energètica ja són notables ara i va fer una crida a estalviar gas. De moment, els dipòsits encara s’estan omplint, amb l’objectiu de nivells fins al 80% l’1 d’octubre i del 90% l’1 de novembre. Però “cal vigilar la situació i “fer tot el possible per estalviar gas ara, optimitzar la calefacció, preparar-se a la indústria”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona