Política

Sunak, el favorit a les primàries conservadores

S’espera que 11 candidats es presentin avui per succeir Johnson

Són de tots els corrents, des del centreesquerra fins a la dreta

L’exministre d’Economia Rishi Sunak s’ha convertit en el favorit a les primàries del Partit Conservador d’entre els onze candidats que s’esperen que presentin avui la seva candidatura. Sunak és el ministre que, amb la seva dimissió dilluns passat, juntament amb el titular de Sanitat, Sajid Javid, va provocar el tsunami de dimissions que van posar fi políticament a Boris Johnson.

És un dels onze candidats que ja han anunciat que s’hi presentaran. Entre ells hi ha tota la plana major conservadora. A més de Sunak i Javid, hi ha els ministres d’Afers Internacionals, Liz Truss, el de Transport, Grant Shapps, el de Finances, Nadhim Sahawi, la secretària d’estat de Comerç Internacional, Penny Mordaunt, l’advocada general del govern, Suella Braverman, i l’exministre d’Economia de Theresa May, Jeremy Hunt.

Amb tots aquests noms sobre la taula, els conservadors han començat a debatre quina direcció ha de prendre el partit després del Brexit i després de Johnson, quan el partit va virar cap a la dreta. Tots els candidats tenen idees i suports molt diversificats. El favorit, Sunak, hi concorre amb una proposta de centreesquerra. Després hi ha Truss, que representa la facció més de dreta.

Tots els candidats han anunciat una retallada d’impostos en major o menor mesura, una tendència molt criticada pel líder de l’oposició laborista, Keir Starmer, que va dir que els candidats conservadors vivien en una “ficció”.

Cal tenir en compte que la majoria han estat o estan dins del govern de Johnson i han estat partícips de la pujada d’impostos de Johnson després de la pandèmia. En les seves primeres declaracions públiques des que va anunciar la dimissió dijous, Johnson va dir que no volia posicionar-se a favor de cap dels candidats. “No m’agradaria danyar les opcions de ningú oferint-li el meu suport”, va dir Johnson. Es diu que havia intentar vetar Sunak perquè considera que el va trair.

Ahir a la tarda el Comitè 1922, que representa els diputats conservadors sense cartera i que és el que estableix les normes de les primàries i la successió, va elegir una nova direcció i es va reunir per decidir el calendari de les primàries. A l’hora del tancament d’aquesta edició, encara no s’havia acabat la reunió, però sembla que les primàries començaran avui mateix, quan s’obri el termini per presentar les candidatures fins a la nit. Per poder ser inscrit, cada candidat hauria de tenir en principi el suport inicial de vuit diputats. I s’aniran escurçant el nombre de candidats en una sèrie de votacions en què votaran només els 358 diputats que té ara mateix el Partit Conservador. Les votacions es faran en els sis dies hàbils de sessions que queden al Parlament abans del tancament per vacances el 21 de juliol. Una de les coses que discutia el comitè era si incrementava el nombre de suports que ha de tenir cada candidat per superar cada fase. L’objectiu és fer un crivell més ràpid atès el gran nombre de pretendents que hi concorren.

S’espera que el 21 de juliol només quedin dos contendents, que són els que s’enfrontaran a les primàries, on ja podran votar tots els membres del partit. És a dir. que hi haurà campanya durant tot l’estiu i a principis de setembre, es diu que el dia 5, s’anunciarà el nou líder tory, que es convertirà en primer ministre.

LA DATA

05.09.22
el Partit Conservador
anunciarà el nom del guanyador de les primàries i successor de Boris Johnson.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona