Política

Regne Unit

El nom del successor de Johnson se sabrà el 5 de setembre

El Partit Conservador acorda les normes electorals del procés per triar el seu nou líder i substituir l’actual primer ministre

Almenys onze candidats optaran al càrrec, entre els quals l’exministre d’Economia Rishi Sunak

El Partit Conservador britànic donarà a conèixer el seu nou líder i futur primer ministre del Regne Unit el proper 5 de setembre, en la primera sessió parlamentària després del recés d’estiu, després de celebrar unes eleccions internes per triar el substitut de Boris Johnson, que va anunciar la seva dimissió el passat dia 7 però segueix de cap del govern en funcions.


Per tal d’accelerar les primàries per apartar-lo del poder, l’anomenat Comitè 1922, que aglutina el grup parlamentari conservador, ha acordat aquest dilluns unes noves normes electorals, després de renovar la seva pròpia executiva.

El comitè, presidit per Graham Brady, ha decidit que els candidats a succeir Johnson necessitaran el suport d’almenys 20 diputats tories, dels 8 requerits fins ara, amb l’objectiu de reduir el nombre d’aspirants.

L’executiva conservadora ha determinat també que quedaran eliminats en la primera ronda de votació, el pròxim dia 13, els aspirants que no obtinguin almenys 30 vots dels 358 diputats conservadors a la Cambra dels Comuns.

El termini de presentació de candidatures per a les primàries, amb les nominacions preceptives, comença i acaba demà.

Les dues rondes eliminatòries se celebraran aquesta setmana -dimecres i dijous- i el Comitè 1922 en preveu organitzar més la setmana vinent si fos necessari. La intenció és tenir dos finalistes abans del recés parlamentari d’estiu, que comença el 21 de juliol, ha indicat Brady.

Els dos aspirants més votats pels diputats se sotmetran a una elecció per correu entre els afiliats al Partit Conservador -uns 200.000, segons dades del 2021-, després d’una campanya electoral a l’agost.

Un cop s’anunciï el guanyador del procés el 5 de setembre, el tràmit perquè sigui nomenat primer ministre es pot completar en un termini de 24 hores. Una de les formalitats serà anar al Palau de Buckingham perquè sigui investit per la reina Elisabet II d’Anglaterra.

Almenys onze candidats s’han postulat per succeir Johnson, entre els quals l’exministre d’Economia durant la pandèmia, Rishi Sunak, –que ja té les 36 nominacions necessàries- i l’encara ministra d’Exteriors, Liz Truss.

Johnson ha avançat avui que no donarà suport públic a cap dels candidats, per tal de “no perjudicar” les seves opcions de ser elegit. En un acte a Londres, l’encara primer ministre ha assegurat que en les seves últimes setmanes al capdavant del govern està “determinat” a complir amb el mandat de les eleccions generals del 2019, que va guanyar per majoria absoluta.

No obstant, el líder de l’oposició laborista, Keir Starmer, ha amenaçat de presentar una moció de censura a la Cambra dels Comuns per forçar la seva sortida immediata i també demana que el nou líder conservador convoqui eleccions generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona