Política

Bildu exigeix a Sánchez que vagi molt més enllà en les mesures d’esquerres

La portaveu, Mertxe Aizpurua, considera que el govern ha pres decisions “equivocades” amb l’espionatge als independentistes catalans o els successos a la tanca de Melilla

La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha instat el president del Govern, Pedro Sánchez, a anar molt més enllà dels “pedaços” del gir a l’esquerra que va anunciar, adoptant mesures com la nacionalització de les elèctriques o la aplicació d’impostos permanents sobre els seus grans beneficis.“Valorem positivament les mesures que vostè ha anunciat, però esperem més, començant per una ambiciosa, progressiva i justa reforma fiscal”, li ha plantejat la diputades basca en la seva intervenció en el debat de l’estat de la nació, on ha advertit que “ seran necessàries decisions de calat” davant la dimensió de la crisi causada per la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i la inflació.

Tot això després de recriminar al president les “decisions equivocades” que al seu parer ha adoptat el govern en assumptes com l’espionatge als independentistes, els successos a la tanca de Melilla, l’”abandonament al poble sahrauí” o l’”exaltació bel·licista” demostrada en la seva opinió a la cimera de l’OTAN a Madrid.

Ha argumentat que totes “van contra el sentir majoritari dels que van confiar en vostè” i no mobilitzaran la “majoria social progressista i d’esquerres” que el va fer president.

Aizpurua ha admès que Sánchez “ha intentat imprimir un gir a l’esquerra” amb les seves mesures socials, però tot seguit li ha recriminat que s’hagi quedat curt.

“Com gairebé sempre amb aquest govern, tot es queda a mig camí, tot és temporal i no estructural, són pegats per a un moment concret sense canvis d’arrel”, ha manifestat.

Així, li ha requerit a actuar davant de la “gran estafa” de les companyies petrolieres i elèctriques, contra les quals, ha asseverat, “ningú actua de manera decidida”.Li ha emplaçat la “intervenció pública dels preus per posar límits a l’electricitat i els carburants”, a aplicar “impostos extraordinaris permanents”, a recuperar la gestió pública de les centrals de generació i nacionalitzar les empreses elèctriques com fan altres països europeus “no sospitosos de ser comunistes”.

També ha carregat contra el “pacte de rendes” per resultar un “eufemisme” que “només suposarà l’empobriment i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors mentre es blinda l’augment dels beneficis empresarials”; aposta per apujar els salaris d’acord a l’IPC i revaloritzar així l’SMI.

“Esperem que sàpiga triar bé quin camí prendre”, ha dit a més Mertxe Aizpurua al president, davant de qui s’ha desmarcat de l’estratègia seguida davant la guerra d’Ucraïna “que fa ostatge a Europa de l’intent dels EUA de reforçar el lideratge militar o el seu mercat gasístic”, ha assegurat.

Això sí, la portaveu d’EH Bildu ha posat en relleu les “moltes” decisions que el seu grup ha donat suport al parlament promogudes des del Govern i li ha intentat fer veure que “quan EH Bildu arriba a acords, les classes populars guanyen”, per asseverar que aquest partit “diu el que fa i fa el que diu”.

En la resposta, Sánchez ha lamentat que totes les mesures que pren l’executiu li deixin “un regust d’estar a mitges” i ha demanat a Aizpurua que reconegui que estan fent “moltes coses” per intentar combatre la crisi.

“El govern d’Espanya està demostrant tant a nivell europeu com a nacional que ens prenem seriosament el drama de la inflació”, ha afegit.

D’altra banda, i sobre les seves crítiques per la gestió de la guerra, ha assenyalat que tota l’esquerra ha de posar de part seva a favor d’una inversió més gran després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, “no per atacar ningú, sinó per defensar el nostre model de vida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona