Política

regne unit

Johnson s’acomiada del Parlament amb un “a reveure, baby”

El partit conservador donarà el nom del seu substitut el pròxim dia 5 de setembre

El dimissionari primer ministre britànic, Boris Johnson, s’ha acomiadat aquest dimecres del Parlament amb un “a reveure, baby”, en la seva última intervenció davant la Cambra dels Comuns abans de deixar el poder el setembre vinent.

Johnson ha presidit avui la seva última sessió de control en la cambra baixa, on ha rebut una ovació del seu grup parlamentari mentre abandonava la sala per última vegada com a primer ministre.

En acomiadar-se, el polític “tory” ha destacat que ser cap de govern ha estat el “gran privilegi” de la seva vida i ha qualificat de “missió complerta” haver materialitzat el Brexit, superat la pandèmia de la covid i afrontat l’amenaça russa a Ucraïna.

Johnson, que va dimitir el passat 7 de juliol després que més de 50 membres del govern renunciessin en protesta per la seva gestió, ha parafrasejat al personatge d’Arnold Schwarzenegger de la pel·lícula de ciència-ficció “Terminator 2: el judici final” (1991), en concloure la sessió amb la frase “a reveure, baby” pronunciada en castellà.

Johgnson també ha recomanat al seu successor en el càrrec –que es coneixerà el pròxim 5 de setembre, després del recés d’estiu– que miri “cap endavant” i defensi “la llibertat i la democràcia”.

Abans, el líder laborista, Keir Starmer, ha admès que la relació entre el primer ministre i el líder de l’oposició “no és fàcil”, però que li desitjava a ell i a la seva família “el millor per al futur”.

El president de la Cambra, el també laborista Lindsay Hoyle, li ha desitjat també a Johnson i a la seva família tot el millor. “Hem passat per molts moments foscos en aquesta cambra, com durant la pandèmia”, ha dit Hoyle. El president de la Cambra, no obstant això, ha admès que els diputats tindran diferents punts de vista sobre el llegat de Johnson i que aquestes opinions es conservaran “amb passió”.

Així mateix, Johnson no ha volgut pronunciar-se sobre els candidats que aspiren a succeir-lo, però ha ressaltat que la població ha tingut l’oportunitat d’observar els “talents” que tenen en els recents debats televisius.

En la votació interna del Partit Conservador d’aquesta tarda, es podrà conèixer als dos candidats que se sotmetran en les pròximes setmanes a la votació dels afiliats a la formació –uns 160.000– de cara a la declaració del guanyador al setembre.

Els tres aspirants que queden són l’antic ministre d’Economia, Rishi Sunak; la titular d’Exteriors, Liz Truss, i la secretària d’Estat de Comerç, Penny Mourdant, si bé es dona per gairebé segur que Sunak serà un dels dos finalistes.

Johnson marxarà al setembre del poder després que el seu lideratge fos centre de les crítiques per diversos escàndols, sobretot per les festes en la residència de Downing Street durant la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona