Política

operació cataluna

L’ex cap de la Policia Nacional a Catalunya denuncia Cospedal, Fernández Díaz i Villarejo davant la Fiscalia

Narciso Ortega els acusa d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets

L’ex cap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega ha presentat aquest dimarts davant la Fiscalia una denúncia contra l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, l’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez i l’excomissari de policia José Manuel Villarejo per presumptes delictes d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets.

L’advocat Jordi Pina, que representa Ortega, ha indicat que tots els delictes s’haurien comès en el marc de l’anomenada ’Operació Catalunya’, presumptament orquestrada per responsables del govern de Mariano Rajoy i del cos policial per desacreditar els líders independentistes a partir d’informacions falses.

A la denúncia, Ortega afirma que després d’haver estat nomenat cap de la Policia Nacional a Catalunya l’any 2008 per l’aleshores ministre de l’Interior –el difunt Alfredo Pérez Rubalcaba–, va ser destituït el 2012 pel seu successor, Jorge Fernández Díaz, “per motius purament ideològics i en el marc de la campanya de persecució sistemàtica a tot aquell que estigués relacionat amb el moviment independentista”. El ministre el va substituir per un home de la seva confiança, Agustín Castro.

Alhora, Ortega va ser “desterrat” fora de Catalunya, un fet que l’excap policial recorreria i que acabaria revertint, tot i que tornaria al Principat mesos més tard en un càrrec molt inferior. La denúncia considera que Fernández Díaz va ordenar aquest moviment per la “proximitat” de l’excap policial amb membres de Convergència Democràtica de Catalunya.

La denúncia relata també que el 6 de novembre del 2012 Villarejo es va reunir amb l’aleshores presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i que durant aquesta trobada ella li va entregar una “llista negra” de persones que calia investigar i perseguir policialment per la relació amb l’independentisme. Entre elles hi havia Ortega, al qual Camacho considera “un problema” i “íntim” de l’aleshores conseller d’Interior de la Generalitat Felip Puig, a qui defineix com a “mà executora i clau de tot”.

El text també fa referència a un episodi ocorregut en aquelles dates, en què va aparèixer una publicació difamatòria a ’La Razón’ contra Ortega. Posteriorment, la informació es va demostrar falsa i el rotatiu va ser condemnat a indemnitzar l’excap policial per vulneració del dret a l’honor i a la dignitat, en una sentència ratificada pel Tribunal Suprem el febrer del 2017.

L’escrit també recull els àudios de Villarejo filtrats en què l’excomissari Villarejo lamenta en conversa amb l’exsecretària general del PP Dolores de Cospedal que el tema de Catalunya està “abandonat” i que mentrestant l’independentisme està “forçant” i està “pagant pasta a l’antic cap superior”, en referència a Ortega.

Per tot plegat, la defensa d’Ortega denuncia Cospedal, Fernández Díaz, Martínez i Villarejo per organització criminal, descobriment i revelació de secrets, prevaricació i malversació de cabals públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul