Política

Marta Madrenas: “La justícia té un problema”

L’alcaldessa de Girona diu que un jutjat no ha permès que el consistori es personés com a acusació contra un lladre amb més de 50 antecedents

Els furts creixen a la ciutat en el primer semestre

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va lamentar ahir que un jutjat no permeti a l’Ajuntament de Girona personar-se com a acusació en contra d’un delinqüent que acumula més de 50 antecedents. L’alcaldessa ho va explicar en una entrevista a ACN en què també va fer balanç de les dades de seguretat del primer semestre de l’any, que revelen que hi ha hagut més furts i un nombre d’atracaments semblant en relació amb el mateix període del 2021.

Madrenas va explicar que el consistori gironí va engegar una estratègia per poder treure de la circulació els multireincidents que actuen a la ciutat. Es tracta de lladres que cometen furts i robatoris, però també atracaments, i que al cap de poques hores de ser detinguts ja tornen a ser al carrer. Com a mesura de pressió, l’Ajuntament de Girona va decidir personar-se com a acusació en els casos dels multireincidents que acumulaven més de 50 antecedents, amb l’objectiu de fer-los entrar a la presó o expulsar-los de la ciutat amb una ordre d’allunyament.

El consistori ja ho ha dut a terme dos cops. En el primer cas el jutjat ho va acceptar perquè el lladre havia actuat en dependències municipals i, per tant, l’Ajuntament era part afectada, però en el segon cas el jutjat va denegar la petició perquè no havia causat perjudicis al consistori. “És injust i erroni, perquè ser part de la causa ens hauria permès fer entendre al jutge la greu situació que tenim”, va explicar Madrenas. L’alcaldessa va assenyalar que molts dels robatoris i furts els cometen “set o vuit” lladres. Allunyar-los de la ciutat o engarjolar-los permetria “reduir substancialment” els delictes, afirma Madrenas, que creu que la petició que un multireincident amb 50 antecedents entri a la presó no és tan “extraordinària.” Per això considera que denegar a l’Ajuntament la possibilitat de ser acusació demostra que la justícia té “un problema.” Amb tot, Madrenas va avançar que el consistori intentarà ser acusació en tots els casos de lladres multireincidents que els arribin.

Creixen els furts

Madrenas també va repassar les dades de seguretat del primer semestre de l’any, que revelen que hi va haver un 8% més de delictes que el 2021 (de 3.952 a 4.306), molt per sota encara del 2019, l’últim any abans de la pandèmia (5.424). Els furts han crescut un 30% (han passat de 718 a 933) i també han pujat els robatoris en botigues (de 46 a 71). La fi de les restriccions per la pandèmia ha fet augmentar altres tipus de delictes, com ara les estafes, que han pujat un 18%, o els delictes vinculats amb el trànsit. Durant aquest semestre s’han enxampat 57 conductors que circulaven beguts o drogats i 49 més que circulaven sense carnet.

Madrenas va destacar que el nombre de delictes que generen més “alarma social” es manté estable; per exemple els atracaments i robatoris amb violència (han passat de 116 a 126) o els robatoris amb força a domicili (de 82 a 94). Les xifres són també inferiors a les del 2019 (157 robatoris amb violència i 129 robatoris a domicili).

LA FRASE

A vegades la justícia sembla que estigui molt allunyada de les necessitats que té la ciutadania
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona