Política

JAPÓ

Hiroshima recorda la seva tragèdia amb la mirada posada a Ucraïna i les tensions a l’Àsia

La ciutat sobre la qual va ser llançada la primera bomba nuclear utilitzada en combat real acollirà el pròxim mes de maig la cimera del G7

Setanta-set anys després del bom­bar­deig atòmic sobre Hiros­hima, aquesta ciu­tat de l’oest del Japó busca tras­lla­dar la seva tràgica història a una nova gene­ració de líders mun­di­als davant la inqui­e­tud per la invasió d’Ucraïna i l’esca­lada de les ten­si­ons a l’Àsia.

Hiros­hima, la pri­mera ciu­tat a ser bom­bar­de­jada amb armes nucle­ars el 6 d’agost de 1945, serà la seu de la reunió del G7 el pròxim mes de maig, des d’on busca tras­lla­dar un mis­satge de pau i en con­tra de les armes nucle­ars, davant una nova tanda de líders glo­bals.

“Els mem­bres del G7 vin­dran a Hiros­hima en una reunió molt impor­tant després de l’agressió russa a Ucraïna, per la qual cosa espe­rem que el que va pas­sar aquí tin­gui un gran impacte en la ment d’aquests líders”, va asse­nya­lar l’alcalde d’Hiros­hima, Kazumi Mat­sui, durant una visita a la ciu­tat amb premsa estran­gera orga­nit­zada pel Minis­teri d’Afers Estran­gers nipó amb motiu de l’ani­ver­sari de la tragèdia.

El 2016, Barack Obama, per­su­a­dit per l’ales­ho­res pri­mer minis­tre japonès, Shinzo Abe, va ser el pri­mer pre­si­dent dels Estats Units en viat­jar a la ciu­tat que va ser objec­tiu dels bom­bar­de­jos nord-ame­ri­cans, en una visita històrica que ara l’actual man­da­tari nipó, Fumio Kis­hida, busca repe­tir amb el nou inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden.

Kis­hida va anun­ciar el juny pas­sat que la cimera de líders del G7 de l’any que ve se cele­brarà a Hiros­hima els dies 19 i 21 de maig, amb la qual cosa pretén enviar un mis­satge “perquè no es repe­tei­xin mai els hor­rors de les armes nucle­ars”, segons va expli­car.

Aug­ment de ten­si­ons

Per Mat­sui, la ciu­tat també és un exem­ple de per què el Japó no ha de tenir armes nucle­ars, després que diver­ses fac­ci­ons polítiques nipo­nes sug­ge­ris­sin aquesta pos­si­bi­li­tat davant la invasió russa d’Ucraïna el febrer pas­sat i la crei­xent amenaça del règim de Corea del Nord, que esta­ria pre­pa­rant un nou test atòmic en qual­se­vol moment, a la qual cosa se suma la crisi a l’estret de Taiwan.

“A Hiros­hima, algú en algun lloc va deci­dir fer ser­vir la bomba sense pen­sar en les con­seqüències, per la qual cosa em pre­gunto si qui pro­posa això pel Japó les entén. Par­lant des de la nos­tra experiència, volem enviar un mis­satge fort per abo­lir les armes nucle­ars”, diu l’alcalde.

L’Enola Gay va ser l’avió que el 6 d’agost de 1945 va dei­xar anar sobre la ciu­tat d’Hiros­hima la pri­mera bomba nuclear uti­lit­zada en com­bat real i bate­jada com a Little Boy, pre­ci­pi­tant la ren­dició del Japó i el final de la Segona Guerra Mun­dial.

Aquesta bomba va aca­bar de manera imme­di­ata amb la vida d’unes 80.000 per­so­nes, prop del 30% de la població d’ales­ho­res. A final de 1945, el balanç s’ele­vava a unes 140.000 per­so­nes i en els anys poste­ri­ors les vícti­mes pels efec­tes de la radi­ació van sumar més del doble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.